Brussel gaat kunst lenen van Centre Pompidou voor museum op Citroën-site
Foto: Photo News

Het museum voor hedendaagse kunst dat in de Brusselse Citroëngarage komt, zal samenwerken met het Franse Centre Pompidou. Het gaat om een princiepsakkoord waarbij het Pompidou niet alleen kunstwerken, maar ook expertise ter beschikking zal stellen.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en Serge Lasvignes, voorzitter van het vermaarde Centre Pompidou in Parijs, hebben in de Citroën-garage aan het IJzerplein in Brussel een priniciepsakkoord voor samenwerking rond het museum voor moderne en hedendaagse kunst getekend. Het nieuwe Brusselse museum dat in de oude PSA-site komt, zal daardoor 'een cultuurpool van wereldformaat' worden.

Het Centre Pompidou zal - weliswaar tegen betaling - kunstwerken uit zijn collectie van meer dan 120.000 stuks uitlenen en zal ook expertise ter beschikking stellen om bij te dragen tot de uitbouw van de collectie en het programma van het nieuwe museum.

In 2015 heeft het Brussels Gewest voor 20,5 miljoen euro de oude PSA-site, beter bekend als de Citroën-garage, gekocht. Minister-president Vervoort heeft nu ook bekend gemaakt dat er naast het museum ook nog de nieuwe thuisbasis voor de stichting Civa, het internationaal centrum voor de stad, de architectuur en het landschap, komt. Recent trad ook het Sint-Lucasarchief toe tot het Civa.

Open in 2020

De opening van het museum voor moderne en hedendaagse kunst is voorzien voor 2020. Maar al in 2018 zal er een eerste tentoonstelling lopen. Nog voor het einde van dit jaar wordt er een architectuurwedstrijd uitgeschreven voor de renovatie en aanpassing van het gebouw. Het kostenplaatje van het renovatieproject zou 140 miljoen euro bedragen.

De man die alles in goede banen moet leiden is Yves Goldstein, de voormalige kabinetschef van Vervoort. Hij is de zaakgelastigde van het Brussels Gewest die de lijnen van het project (wedstrijd, bouwaanvragen en bouw, samenwerking met Pompidou,...) moet uitzetten. Goldstein draaide 15 jaar mee aan de top van de Brusselse PS tot hij begin september opstapte als kabinetschef om persoonlijke redenen. Al was er ook een incident op sociale media geweest. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig