45.000 betogers volgens politie, 70.000 volgens vakbond
Foto: Bart Dewaele
Tienduizenden manifestanten zijn vandaag door Brussel getrokken tijdens de vierde nationale vakbondsbetoging in twee jaar tijd. Op een enkele schermutseling na verliep alles rustig.

De drie vakbondskoepels ACV, ABVV en ACLVB wensten de federale ministers ­expliciet ‘geen gelukkige verjaardag’ en verwezen voor hun boosheid naar maatregelen als de indexsprong en de ‘hyperflexibiliteit’ van de wet-Peeters, waarbij ze vooral het ‘einde van de 38-urenweek’ op de korrel namen.

Volgens de Brusselse politie stapten 45.000 manifestanten op in de nationale betoging, vakbond ABVV spreekt van 70.000 deelnemers. Een delegatie van Caterpillar, de graafmachineproducent die haar fabriek in Charleroi sluit en zo minstens 2.200 werknemers op straat zet, trok de kop van de betoging.

In de marge van de manifestatie werd graffiti aangebracht aan het PS-hoofdkwartier op de Keizerslaan. Ook sneuvelde een ruit van een bpost-kantoor op de Anspachlaan. Dat bevestigt Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. 'Maar er was geen confrontatie met de ordediensten', zegt Van de keere. 'Diegenen die de vernielingen aanbrachten, hebben overigens niets te maken met de manifestatie. Het gaat om een groep van een honderdtal personen die zich tussen de menigte heeft gemengd om de vernielingen aan te richten.'

Lees verder onder de video.

 

(Hier vindt u een overzicht van de impact van de betoging op het verkeer in de hoofdstad)

‘Algemene staking niet begraven'

De Waalse socialistische vakbondsleider Marc Goblet drong in zijn toespraak - die omwille van zijn ziekte minder vurig was dan gewoonlijk - opnieuw aan op een algemene staking. Kortgeleden werd de staking die normaal op 7 oktober zou doorgaan, afgeblazen.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw bevestigt: 'We zullen de analyse maken. We hebben het idee van een nationale staking nog niet begraven. Als de regering doof blijft voor al onze vragen, behoort die tot de mogelijkheden.'

‘Coucke- en Hutstaks’

De Leeuw noemde tijdens zijn toespraak de federale regering ‘de meest asociale, meest onrechtvaardige en meest oneerlijke regering van de voorbije dertig jaar’. Hij haalde ook uit naar de werkgevers en multinationals: ‘Het VBO en de werkgevers zijn vandaag de ‘Pravda’ van de regering', aldus De Leeuw.

In één adem gaf de vakbondsvoorzitter ondernemers Marc Coucke en Fernand Huts een veeg uit de pan. ‘Betaal jullie belastingen’, zei De Leeuw, die opriep tot een ‘Coucke- en Hutstaks’. ‘Alle achterpoortjes voor belastingontduiking moeten dicht. Het is beschamend dat dit niet gebeurt.’

Voor ACV-voorzitter Marc Leemans hebben de gewone mensen al genoeg gegeven en is het nu aan andere inkomens om te betalen. 'Waar is ons geld naartoe? Naar het zwart gat van de regering', aldus Leemans. ACLVB-voorzitter Mario Coppens riep de regering op tot een andere koers, voor jobs en koopkracht. 

‘Erop achteruit’

Op socialenetwerksite Twitter werd de nationale betoging druk becommentarieerd en geïllustreerd onder de hashtag #29sept.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig