Groen vindt N-VA-voorstel over enkelband ‘schrikbarend’
Foto: BELGA

‘De bedoeling van het jeugdsanctierecht moet zijn om kinderen weer op het rechte pad te brengen en de schade bij het slachtoffer te herstellen, niet om de overheid lekker fors te laten straffen.’ Zo reageert Groen-parlementslid Elke Van den Brandt op het voorstel van N-VA om jeugdrechters de mogelijkheid te geven een enkelband op te leggen aan minderjarige criminelen vanaf 14 jaar.

De maatregel die N-VA voorstelt kadert in de hervorming van de aanpak van de jeugdcriminaliteit en zou enkel in uitzonderlijke situaties gelden. De enkelband zou ook een tijdrovend werk wegnemen van de politie die nu de naleving van huisarrest moet controleren.

‘De N-VA zegt zelf dat er meer wetenschappelijke onderbouw nodig is. Daarmee negeert ze de studies die bestaan, maar niet in haar kraam passen. De experten zijn het eens dat, zolang de hersens van kinderen nog niet volgroeid zijn, er een andere aanpak nodig is dan volwassenen. Groen pleit daarom net om jongvolwassenen mee op te nemen onder de principes van het jeugdrecht in plaats van het omgekeerde. Groen staat hier dus lijnrecht tegenover N-VA. Als dit de visie is van de N-VA, dan ziet de Vlaamse regering beter af van de hervorming’, besluit Van den Brandt.