Einde van een tijdperk: Blackberry maakt geen smartphones meer
De iconische smartphone van Blackberry. Foto: REUTERS

Wat er al lang zat aan te komen, is nu een feit: Blackberry gaat de productie van hardware, en dus ook de smartphones waarmee het Canadese bedrijf bekendheid verwief, uitbesteden. Die beslissing werd genomen na nieuwe tegenvallende resultaten.

De smartphones van Blackberry werden begin 2000 een hype in de zakenwereld. Het model met het grote toetsenbord geraakte nadien ook in trek bij jongeren, die de Blackberry gebruikten om gratis met elkaar te chatten via internet.

Sinds de invoering van de touchscreens ging de verkoop van de Blackberry-modellen echter steeds meer achteruit, en de voorbije jaren werd de productie vooral een kost voor het bedrijf. Daarom besliste het nu om vanaf 2017 geen hardware meer te maken.

Aandelen stijgen

Blackberry zal de productie van smartphones nu uitbesteden. Via externe partners zullen dus wel nog Blackberry-modellen op de markt gebracht worden, waarop Blackberry dan een percent neemt.

Het bedrijf gaat zich nu concentreren op het verlenen van diensten en vooral op het ontwikkelen van software - zoals een beveiligingsapplicatie voor Android - een activiteit die wel winstgevend is.

De aandelen van het bedrijf, dat gevestigd is in het Canadese Ontario, gingen vlak na de aankondiging met zo’n 6 procent omhoog.

Zware verliezen

Blackberry boekte afgelopen kwartaal een nettoverlies van 372 miljoen dollar, waar een jaar geleden nog 51 miljoen dollar winst gemaakt werd. Het bedrijf moest dit jaar wel 147 miljoen dollar afschrijven door een reorganisatie.

Het bedrijf kondigde ook nog aan dat chief financial officer James Yersh het bedrijf verlaten wegens persoonlijke redenen. Zijn plaats als cfo wordt ingenomen door Steven Capelli, die overkomt van Skybase.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in