Nationale betoging: hier is er hinder
De nationale betoging van morgen is de vierde in twee jaar tijd. Foto: Bart Dewaele

Voor de vierde nationale vakbondsbetoging in twee jaar tijd zullen vandaag opnieuw enkele tienduizenden manifestanten afzakken naar de hoofdstad. Politie en vervoersmaatschappijen waarschuwen: ‘Vermijd Brussel!’. Het metro- en busnet is om 7 uur 's ochtends al zwaar verstoord.

Vakbondskoepels ACV, ABVV en ACLVB bundelen opnieuw hun krachten, en dat zal Brussel voelen. De betogers zullen de federale ministers expliciet ‘geen gelukkige tweede verjaardag’ wensen en verwijzen daarvoor naar maatregelen als de indexsprong en de ‘hyperflexibiliteit’ van de wet-Peeters.

De manifestatie vertrekt vanaf 11 uur aan het Noordstation en de Kruidtuinlaan richting Zuidstation. Als u zich om andere redenen dan de betoging in Brussel moet verplaatsen, dan bent u maar beter gewaarschuwd.

Lees verder onder de kaart.

Nationale betoging: hier is er hinder
Het parcours van de nationale vakbondsbetoging. Foto: Politie Brussel HOOFDSTAD Elsene

Met de auto?

Het volledige parcours van de betoging wordt verkeers- en parkeervrij gemaakt. De lokale politie Brussel Hoofdstad verwacht daardoor zware verkeershinder in de hele binnenstad en op de kleine ring. ‘Vermijd Brussel met de wagen’, luidt het advies.

Van 9 tot 14 uur zullen de uitritten van de Leopold II-tunnel ter hoogte van het Saincteletteplein en de Antwerpsepoort afgesloten worden voor het verkeer in de richting van de kleine ring. Ook de uitrit Rogier in de Kruidtuintunnel zal voor het verkeer richting Rogierplein gesloten zijn.

Alvorens de betoging haar eindbestemming - het Zuidstation - bereikt, zal de Hallepoorttunnel richting Zuid afgesloten worden. Het verkeer wordt omgeleid richting Bareel van Sint-Gillis en dat totdat alle betogers de Zuidlaan zijn overgestoken of terug naar hun bussen zijn gegaan, die zich tussen de Lemonnierlaan en de Anderlechtse poort bevinden.

‘Voor uw noodzakelijke verplaatsingen naar en binnen Brussel vragen wij u om de voorkeur te geven aan het openbaar vervoer’, aldus de lokale politie. ‘Maar hou er rekening mee dat ook daar hinder kan zijn.’

Lees verder onder de tweet.

 

Dan maar met de bus?

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB ‘stelt alles in het werk om de bediening van de belangrijkste lijnen te verzekeren’, maar desondanks is het verkeer om 7 uur 's ochtends al zwaar verstoord. Enkel metrolijn 1 tussen Stokkel en Weststation rijdt, maar met een verhoogde wachttijd van 10 minuten. Uitzonderlijk rijden ook pendelbussen tussen de metrostations Simonis en Rogier.

Het busverkeer bij MIVB is het meest zwaar verstoord: slechts 7 van de 50 lijnen worden bediend. Voorts is net niet de helft van de trams uitgereden. Reizigers moeten ook bij de trams en bussen rekening houden met een verhoogde wachttijd.

‘Medewerkers van de MIVB, onder wie bestuurders, nemen deel aan de manifestatie en het bovengrondse net zal eveneens hinder ondervinden van de betoging zelf’, klinkt het op de website van MIVB. ‘Wij verontschuldigen ons alvast voor de hinder.’

Om reizigers zo goed mogelijk te informeren heeft de MIVB haar Contact Center (070/23.20.00) vanaf 6 uur geopend. Ook via haar website www.mivb.be, de MIVB-applicatie, en via Twitter en Facebook zal de vervoersmaatschappij communiceren over de toestand op het bus- en tramnet.

Ook De Lijn meldt donderdagochtend hinder op het hele net. In de provincie Antwerpen is de dienstverlening zwaar verstoord. In de stad rijdt ongeveer 1 op 3 van de trams en een kwart van de bussen. In de rest van de provincie ongeveer de helft. Ook de stadsregio rond Mechelen ondervindt grote hinder.

Ook het Gentse stadsnet is zwaar verstoord. De lijnen 1, 3, 4, 5 en 21 rijden op half uur frequentie. Lijnen 6, 9 , 17 en 39 rijden niet. In West-Vlaanderen rijdt ongeveer 1 bus op de 3. Ook 40 procent van de Kusttrams is uitgereden. Het stadsnet van Roeselare rijdt normaal. 

In Vlaams-Brabant is vooral busverkeer in het Pajottenland verstoord, met de meeste hinder op de as Ninove-Dilbeek-Brussel. In het noorden van de provincie, in het Hageland en in en rond Leuven-stad is de helft van de bussen uitgereden. De hinder is groter op de as Leuven-Tielt-Diest. In de Druivenstreek en het zuiden van de provincie valt de hinder voorlopig mee.

In de provincie Limburg is op een groot aantal streeklijnen hinder. Ook de stadsnetten zijn zwaar verstoord: in Genk rijdt slechts 1 bus op de 3, in Hasselt en Sint-Truiden rijdt nauwelijks de helft van de stadsbussen, in Tongeren rijdt ongeveer 65%. Ook de belbussen  ondervinden hinder in Bilzen, Kortessem, Wellen, Tessenderlo, Leopoldsburg, Beringen, Riemst, Heers, St-Truiden, Tongeren, Diepenbeek en Zonhoven.

Lees verder onder de tweet.

 

En hoe zit het met de trein?

Naar goede gewoonte biedt de NMBS ook ditmaal speciale tickets aan voor betogers die met de trein naar Brussel afreizen. Er werden er al meer dan 19.000 verkocht. Er rijden ook acht extra treinen naar de hoofdstad.

Er wordt geen impact verwacht op het treinverkeer. 'Alles rijdt normaal en het personeel is aanwezig', aldus Nathalie Pierard, woordvoerster van de NMBS.

Wel zullen vanaf 11.30 uur tot het einde van de betoging (ten laatste 17 uur) verschillende maatregelen van kracht zijn in de Brusselse stations. ‘We zullen alles in het werk stellen om de bewegwijzering zo duidelijk mogelijk te maken’, aldus de NMBS. ‘Er zullen ook stewards aanwezig zijn om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.’