BLIKVANGER. Rachid Kassim, de langeafstandterrorist
Foto: AFP

Rachid Kassim, een belangrijke pion binnen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), heeft ‘zijn broeders in België’ een ‘opdracht’ gegeven: hij bezorgde hen namen en foto’s van Belgische militairen. Dat zal niet zijn om bij hen op de koffie te gaan. Kassim duikt almaar vaker op in terreurdossiers, maar in de vuurlinie staat hij zelden.

Op 13 juni vermoordde een terrorist een politieman en zijn vrouw in Magnanville nabij Parijs. Op 26 juli werd een priester door twee jonge kerels de keel overgesneden in een kerk in Normandië. En twee weken geleden wilden vier vrouwen een auto vol gasflessen laten ontploffen in de Franse hoofdstad.

Het verband tussen al deze terroristen? Ze stonden allemaal in contact met Rachid Kassim. Aan de vrouwen schreef hij: ‘Vul een auto met gasflessen, besprenkel ze met benzine, parkeer op een drukke plek... en dan boem.’

Belangrijke pion

Kassim is als een soort tele-terrorist gespecialiseerd in het aansturen van zogenaamde ‘lone wolves’ vanop afstand. Zijn boodschappen zijn toegankelijk voor een 300-tal volgelingen. Maandag postte hij foto’s van Belgische militairen op berichtendienst Telegram, telkens met de volledige naam en vaak ook met de woonplaats erbij.

De veiligheidsdiensten maken zich alvast ernstig zorgen. Rachid Kassim is dan ook een belangrijke pion in de propaganda van IS. Na de aanslag in Nice, waarbij 85 mensen werden doodgereden met een bestelwagen, verheerlijkte hij de daad in een filmpje. En eerder dook Kassim ook al op in een filmpje waarop hij een gijzelaar onthoofdt.

‘Je suis un terrorist’

Kassim is de zoon van Algerijnse immigranten. Hij verdiende ooit zijn geld als begeleider in een sociaal centrum in Rouanne, nabij Lyon. Hij stond daar in contact met jongeren. In de moskee van An ‘Nour, in Rouanne, waar Kassim vaak kwam, zagen ze hem veranderen, aldus Le Progrès: ‘Hij probeerde jongeren te overtuigen om op jihad te vertrekken door hen het paradijs voor te spiegelen.’

Kassim hield ook van rappen. Toen hij het nummer met de toepasselijke titel ‘Je suis un terrorist’ opnam, wist zijn omgeving dat er iets mis was. Daarop vertrok Kassim, in 2011, naar Algerije. Daar radicaliseerde hij voort. Via Egypte verhuisde hij met vrouw en drie kinderen naar het kalifaat van Islamitische Staat in Irak.

De zoon van de imam

Het Laatste Nieuws schreef eerder dat Kassim ook in contact stond met Azzedine El Khadaabia, een Belg die bekendstaat als ‘Abu Isleym Al-Belgiki. Die zou plannen hebben om in België een aanslag te plegen.

Volgens La Dernière Heure zou El Khadaabia een kennis zijn van de jongen die filmde terwijl de zoon van de radicale imam Shayl Alami – ofte El Alami Amaouc, alias Alami abu Hamza – een haatboodschap verkondigde en leek op te roepen om christenen te vermoorden. Hij stond deze zomer in het oog van de storm en excuseerde zich.

De zoon vertelde daarop aan La Dernière Heure dat vertrokken jihadisten hun thuisgebleven vrienden voortdurend proberen te overtuigen om tot actie over te gaan. Zo hadden ze het idee om een winkelcentrum met kettingzagen aan te vallen.