Zo ga je voor een gezonde geest zonder financiële kater
Vergeet niet dat je altijd de computerklassen kunt gebruiken (Archiefbeeld). Foto: Photo News

Een fit studentenlichaam onderhouden en je gezonde geest nog verder aanscherpen kost handenvol geld. Een paar tips om genoeg geld over te houden om die gezonde smoothie te kunnen maken of te vermijden dat je op vrijdagmiddag een zak chips moet oppeuzelen.

Superlichaam

 • Vervoer: Vooral als kotstudent kun je makkelijk besparen op vervoer en tegelijk werken aan die kathedraal: neem de fiets in plaats van de bus. Ook pendelstudenten die zich met de trein verplaatsen kunnen gemakkelijk kiezen voor de fiets. Geen eigen fiets? Informeer dan bij de hogeschool of universiteit om goedkoop een fiets te huren.
 • Ben je toch op de bus aangewezen, koop dan geen losse tickets maar een tienrittenkaart of een studentenbuspas (bijvoorbeeld in Leuven).
 • Sporten De meeste uniefs en hogescholen hebben een uitgebreid sportaanbod voor studenten. Maak er dan ook gebruik van. Probeer de eerste weken verschillende sporten uit tijdens de (gratis) proeflessen, zo kom je snel te weten wat je ligt.
 • Op kot: Een lichaam moet verzorgd worden. Niet enkel in de fitness, maar ook op kot. Door een gezellig plekje te creëeren kan je de vele studieuren heel wat aangenamer maken. Een leuk interieur hoeft ook helemaal niet veel te kosten. Zoek je nog een kast, zetel of leuke lamp voor op kot? Kringloopwinkels zijn sowieso al een budgetvriendelijke, en originele optie. Hoor ook eens rond bij vrienden en familie of kijk op tweedehandssites. 

Supergeest

 • Cinema De meeste cinema’s bieden goedkopere kaartjes aan voor studenten met een studentenkaart. Let op: soms moet je een speciale studentenkaart aanvragen om te kunnen genieten van het voordeel. Eet en drink best iets op voorhand, of je budget mindert zienderogen.
 • Abonnementen op tijdschriften en kranten Je zal de stapels folders wil zien liggen in de gangen van de campus. De goedkope abonnementen op tijdschriften en kranten smijten ze bijna naar je hoofd. En dat met kortingen van 19% tot 80% (!). Ook De Standaard zorgt voor je grijze massa. Zo kunnen studenten 4 weken De Standaard (elke dag digitaal + zaterdag op papier) lezen voor maar € 1.
 • Cultuur opsnuiven Een klassieker is de korting voor het museumbezoek met je studentenkaart. Gewoon in je eigen studentenstad, maar nog veel interessanter: ook in het buitenland geven veel musea korting aan studenten.
  Verschillende steden of universiteiten bieden ook kortingen aan op andere culturele evenementen. Zo geniet je met de Cultuurkaart van de KU Leuven van exclusieve kortingen op theater- en dansvoorstellen, concerten en expo's. 
 • Computer Een gezonde geest zonder laptop? Ondenkbaar in de 21ste eeuw. Bijna alle hogescholen en universiteiten bieden daarom laptops aan voor een prijsje. Ook daarbuiten kun je in verschillende winkels of ketens als studenten van acties profiteren. Heb je geen eigen computer, dan kun je die bij verschillende scholen huren. Dat kan al vanaf 20 euro per maand. Vergeet ook niet dat je altijd kan gebruikmaken van de computerklassen.
 • Ook voor de software die je op die computer installeert kan je korting krijgen. Tegenwoordig kunnen studenten zelfs meestal gratis Office 365 gebruiken. Dat betekent dat je de nieuwste versie van Word, Excel, Powerpoint enz. kostenloos kan downloaden. Vaak zijn er ook voor antivirussystemen speciale studentenformules of worden gratis virusscanners aangeboden.

Superfood

 • Wees niet te beroerd om op zondag eten mee te nemen van thuis. Misschien niet de meest gezonde maaltijd, maar het blijft gezonder dan pizza of frietjes en je spaart er geld mee uit.
 • Ook de studentenresto’s kunnen een uitkomst bieden voor wie echt niet wil of kan koken. De prijs voor een maaltijd ligt ongeveer tussen de € 3 en de € 6. Je kan kiezen tussen verschillende warme gerechten of een koude schotel. Tip: laat die frietjes of kroketjes eens links liggen (soms moet je er ook meer voor betalen).
 • Zelf een potje klaarmaken is goedkoper (en meestal gezonder) dan eten afhalen of kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt. Ook biologisch eten hoeft niet duur te zijn: zo kan je iedere maandag op verschillende plaatsen in Leuven en Heverlee voor € 6 de Groentetas kopen, een biologisch groente- en fruitpakket.
 • Als je dan toch zelf kookt, koop dan meteen eten voor een paar dagen en maak grote porties. Kook voor je huisgenoten en deel de kosten, of eet twee dagen hetzelfde en vries restjes in. Eten weggooien is geldverspilling. En grotere verpakkingen zijn vaak goedkoper.
 • Maak ook een boodschappenlijstje, anders is de kans groot dat je met impulsieve aankopen thuiskomt. Als je dan toch veel groenten en fruit wil eten, kies dan voor seizoensproducten. De aanvoer is dan groot en de prijs dus voordeliger. In hartje winter moet je geen aardbeien kopen.
 • Ten slotte: iedereen heeft een studentenkaart. Durf hem te gebruiken. Trek je stoute schoenen aan en probeer gerust eens op café, op restaurant, of bij je sportclub te polsen naar een ‘studentendeal’.