Poolreiziger Alain Hubert organiseert reizen naar Zuidpool, Sleurs kritisch
Alain Hubert bij de poolbasis. Foto: IMAGEGLOBE

De International Polar Foundation van poolreiziger Alain Hubert organiseert mee een toeristische reis naar Antarctica en een bezoek aan de Belgische poolbasis daar. Bevoegd staatssecretaris Sleurs overweegt stappen: ‘De poolbasis dient niet voor toeristische doeleinden.’

Wie zin heeft, kan oudjaar gaan vieren op Antarctica, weliswaar voor de som van 19.000 euro.Er zijn nog 16 plaatsen vrij. Vertrek is voorzien op 28 december. Vanop Cape Town International zet een Ilyushin II-76 je af op de witte ijsvlakte. De eerste dag gaat het richting Belgische poolbasis Prinses Elisabeth. Daarna staan verschillende uitstappen op het programma. Alle verplaatsingen gebeuren met een sneeuwscooter. Op oudejaarsavond wordt er gefeest.

Poolreiziger Alain Hubert organiseert reizen naar Zuidpool, Sleurs kritisch
Alain Hubert Foto: EdA

Gevraagd naar een reactie is bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) bijzonder kritisch voor de organisatoren van het toeristische reisje naar de Zuidpool.

‘ De poolbasis Prinses Elisabeth dient niet voor het ontwikkelen van toeristische reizen maar voor wetenschappelijk onderzoek. Dergelijke commerciële activiteiten staan haaks op de zuidpoolverdragen, die ook door België werden ondertekend. Het is essentieel dat de ongereptheid van Antarctica behouden blijft.’

‘Dat de International Polar Foundation hieraan meewerkt roept heel wat vragen op’, aldus nog Sleurs. ‘Blijkbaar zijn toerisme en commerciële activiteiten op de Zuidpool en de poolbasis nu hun maatschappelijk doel?’ De staatssecretaris bekijkt welke stappen er kunnen ondernomen worden. Ze wil immers niet dat de Belgische wetenschappers die rond oudjaar ook op de poolbasis aan de slag zijn gehinderd worden in hun werk door toeristen.

Sleurs en Hubert leven nu al bijna 2 jaar op voet van oorlog, nadat de staatssecretaris Hubert met akkoord van de federale regering aan de kant schoof wegens verregaande belangenvermenging. Hubert wil echter van geen wijken weten, waarna hij vorige winter ervan beschuldigd werd materiaal van de basis gestolen te hebben.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in