Homans: 'Almaci liegt over brief Staatsveiligheid'
Liesbeth Homans Foto: bdw

‘Als het klopt dat minister Homans de brief van de Staatsveiligheid over Eandis ook heeft gekregen en vervolgens niets gedaan heeft met die informatie, stellen we ons grote vragen bij haar verantwoordelijkheid en functioneren’, zegt Groen. ‘Bizarre redenering’, reageert Homans.

De Staatsveiligheid heeft op 21 september een brief verstuurd aan verschillende ministers - waaronder Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) - waarin ze pleit voor de grootst mogelijk terughoudendheid om State Grid te laten investeren in een strategische sector.

‘Het is toch onvoorstelbaar dat Homans die brief heeft gekregen en vervolgens heeft achtergehouden, niet alleen voor haar eigen minister-president Geert Bourgeois maar ook voor de gemeenten waarvoor ze bevoegd is en die zich nu volop moeten uitspreken over het dossier. Dat is gewoon nalatig. Het is onbegrijpelijk dat ze het als bevoegd minister niet nodig vindt om de gemeenten op de hoogte te brengen van die informatie.’ Zo reageert Groen-fractieleider Björn Rzoska op het nieuws. ‘Dit is beneden alle peil.’

Meyrem Almaci (Groen) zei later op VTM bovendien dat de brief 'blijkbaar vrijdag al op het kabinet van mevrouw Homans' was aangekomen. Vervolgens had Homans die volgens Almaci direct aan de minister-president moeten geven zodat hij die informatie kon delen met collega's van lokale besturen, zodat de gemeenteraden zich maandagavond over die informatie konden beraden. 

Homans: ‘Niets mee te maken'

Minister Homans vindt de kritiek van Groen ‘complete waanzin’, laat ze via haar woordvoerder weten. ‘Als je een vertrouwelijk brief krijgt van de staatsveiligheid met de vermelding ‘beperkte verspreiding’, dan is het toch normaal dat je die niet op de straatstenen gooit? Alle betrokken actoren hebben die brief ontvangen. Verder had niemand daar zaken mee.’

De bewering van Almaci dat de brief vrijdag al in haar bezit zou geweest zijn, noemt Homans in een tweet een 'flagrante leugen'. Er circuleert intussen ook fotobewijs van de datum van ontvangst. 

Bovendien, aldus Homans’ woordvoerder, ‘hebben wij helemaal niets met dit dossier te maken. De minister van Energie heeft die brief ook ontvangen. Dit is zijn zaak. Het is toch niet aan ons om in dit geval dergelijke gevoelige informatie te communiceren? Ik vind dat een bizarre redenering van Groen.’

Meyrem Almaci reageert met een tweet dat vooral wat Homans met de informatie deed van belang was, en niet zozeer de datum van ontvangst.