Factcheckers van Amerikaanse media hadden een hele kluif aan het eerste debat tussen Clinton en Trump. Een overzicht van een aantal van hun bevindingen.

Volgens The Washington Post zei vooral de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dingen die niet waar zijn, terwijl Clinton af en toe de waarheid geweld durfde aan te doen.

'Donald zegt dat de klimaatverandering een hoax van de Chinezen is.'
Hillary Clinton
Democratische Partij
 
Factcheck: Donald Trump ontkende die uitspraak tijdens het debat, maar al snel circuleerde een tweet van hem uit 2012 waarin hij die woorden bijna letterlijk zegt.
'Donald steunde de invasie van Irak.'
Hillary Clinton
Democratische Partij
 

Factcheck: 'Fout, fout, fout', herhaalde Trump. Op 11 september 2002, voor de invasie, vroeg radiomaker Howard Stern nochtans aan Trump of hij een mogelijke invasie in Irak zou steunen. 'Ja, ik denk het wel', antwoordde hij. Naar eigen zeggen zei hij toen wel al dat een oorlog het Midden-Oosten zou destabiliseren. Pas na de invasie sprak hij openlijk zijn twijfels uit.

'Je noemde het de gouden standaard van de handelsakkoorden. Je zei dat het de beste deal was die je ooit had gezien.'
Donald Trump
Republikeinse Partij
 

Factcheck: Clinton ontkende dat ze als minister van Buitenlandse Zaken het Trans-Pacific Partnership-handelsakkoord een gouden standaard noemde. Naar eigen zeggen 'hoopte' ze toen dat het een goede deal zou zijn, maar in 2012 drukte ze zich wel degelijk veel positiever uit over het akkoord.

'Dus Ford vertrekt. Duizenden jobs verdwijnen in Michigan, verdwijnen uit Ohio. Ze gaan allemaal weg. En dat kunnen we niet meer toelaten.'
Donald Trump
Republikeinse Partij
 

Factcheck: Ford verhuist de productie van zijn kleine auto's naar Mexico, maar de uitbreiding van het bedrijf zal de Amerikaanse arbeiders niet treffen. In Michigan zullen in de plaats grotere voertuigen gemaakt worden.

'Mensen hebben naar onze plannen gekeken. Ze besluiten dat mijn plan 10 miljoen jobs zal creëren. Bij jouw plan verdwijnen 3,5 miljoen jobs.'
Hillary Clinton
Democratische Partij
 

Factcheck: Deze bewering van Clinton is gebaseerd op een optimistische lezing van een rapport van Moody's. In het rapport staat volgens de BBC ook dat de jobs door de groeiende economie sowieso zouden ontstaan. Als alle economische voorstellen van Clinton worden doorgevoerd, zouden ze goed zijn voor 3,2 miljoen van de 10 miljoen jobs. Hetzelfde bedrijf stelde dat de plannen van Trump de VS naar een recessie zouden leiden. Maar het verlies aan jobs zou zich beperken tot 400.000, niet 3,5 miljoen.

'Je kunt niet veel afleiden uit een belastingaangifte.'
Donald Trump
Republikeinse Partij
 

Factcheck: Trump zegt dat hij zijn belastingaangifte niet kan vrijgeven omdat de belastingdienst een audit uitvoert. Volgens Clinton zouden de gegevens onthullen dat hij niet zo rijk is als hij beweert. In realiteit sluit een audit het vrijgeven van de belastinginformatie niet uit. De gegevens zouden het inkomen van Trump duidelijk maken, hoeveel belastingen hij betaalt en hoeveel hij aan goede doelen geeft.

'Clinton vecht al heel haar volwassen leven tegen IS'
Donald Trump
Republikeinse Partij
 

Factcheck: De wortels van terreurgroep IS ontstonden tijdens de burgeroorlog na de invasie van Irak, toen George W. Bush nog president was. De groep kreeg tijdens de Syrische burgeroorlog daar voet aan de grond. Pas in 2014 werd de terreurgroep internationaal bekend toen ze grote delen van Irak veroverde. Toen was Hillary Clinton al geen minister van Buitenladse zaken meer.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig