Staatsveiligheid bevestigt waarschuwing voor State Grid
De vertrouwelijke brief lekte maandagavond uit maar toen was onduidelijk waar hij vandaan kwam. Foto: Belga
De Staatsveiligheid bevestigt dat het op 21 september in een brief aan verschillende ministers verwittigd heeft voor de Eandis-deal met het Chinese staatsbedrijf State Grid. Dat werd aan De Standaard bevestigd.

 De vertrouwelijke brief lekte maandagavond uit maar toen was onduidelijk waar hij vandaan kwam.

De Staatsveiligheid is bij wet verplicht te waarschuwen voor eventuele gevaren voor het wetenschappelijk en economisch belang voor ons land. Dat  deed de dienst ook in verband met de mogelijke investering van State Grid in Eandis.

De Staatsveiligheid stuurde de vertrouwelijke brief vorige vrijdag naar een aantal federale en Vlaamse ministers.  Premier Charles Michel, minister van binnenlandse zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens en minister van Energie Marie Christine Marghem kregen een kopie.

Op Vlaams niveau kregen minister van Energie Bart Tommelein en minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans een kopie. Ook Luc Martens, de voorzitter van de VVSG, kreeg een kopie.

Het gaat dus niet om een anonieme brief maar wel degelijk om een officieel rapport van de Staatsveiligheid. Degene die de brief aan de pers lekte verwijderde de hoofding en de bestemmelingen.  In het rapport pleit de Staatsveiligheid voor de grootst mogelijk terughoudendheid om State Grid te laten investeren in een strategische sector. 

Brief Eandis