Wie wint het debat? ‘Clinton was beter’
Foto: AFP

Wie heeft het eerste presidentiële debat gewonnen? Volgens een poll van CNN is het duidelijk dat Hillary Clinton de eerste ronde heeft binnengehaald.

62 procent van de kijkers vinden dat Clinton het debat gewonnen heeft, terwijl 27 procent vinden dat Trump de bovenhand had. Dat stelt CNN op basis van een poll onder kijkers.

De mensen die stemden, vinden dat Clinton duidelijker was en de onderwerpen beter beheerste. Bij de vraag over welke kandidaat het meest oprecht overkwam, is het verschil kleiner. 53 procent koos voor Clinton, tegenover 40 procent voor Trump.

De meeste kijkers leunden wel meer naar het Democratische kamp toe, maar ook bij de ‘onafhankelijken’ gingen de meeste stemmen naar Clinton: 54 procent tegenover 33 procent.

Opiniemakers van The New York Times, een krant die Clinton steunt, vinden dat de Democratische kandidate het debat duidelijk heeft gewonnen.

‘Trump maakte fouten, was inconsistent en incoherent. Hij maakte geen gedenkwaardige indruk, behalve misschien bij zijn pleidooi voor law and order’, zo vat columnist Thomas Edsall samen op de website van de krant. ‘Trumps zwakheden waren opgebouwd uit verwarde zinsbouw, irritante onderbrekingen en weinig respect voor de pogingen van moderator Lester Holt om het debat vooruit te laten gaan. Clinton was daarentegen coherent en bouwde op feiten, en ze maakte duidelijk haar punt.’

Volgens collega-columnist Ross Douthat won Trump de eerste 25 minuten van het debat. ‘Hij was te roeperig, gedroeg zich te veel als een bullebak en was te gebrand om te onderbreken, maar hij trok het thema handel wel naar zich toe waar Hillary Clinton onwennig en in het defensief bleef’, besluit hij.

Volgens hem won Clinton op punten. ‘Maar wat ze niet deed, was Trump tot een echte inzinking drijven of hem knock-out slaan met een echt verwoestende aanval.’

Jenna Johnson van The Washington Post schrijft dat Trump twee gezichten liet zien. In het begin was hij beheerst en gingen zijn antwoorden over de kwesties waarmee hij de nominatie binnenhaalde. Maar daarna verloor Trump meer en meer zijn zelfbeheersing, schrijft ze.

Zelfs het conservatieve Fox News vindt dat Clinton het eerste debat heeft gewonnen. ‘Een goede voorbereiding helpt’, schrijft Douglas E. Schoen. ‘Trump scoorde goede punten - vooral in het begin van het debat - maar het is duidelijk dat hij niet overtuigend genoeg was. Hij ratelde en werd in de war gebracht, twee dingen die niet goed overkomen in een debat.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig