VUB wordt meertalige universiteit
‘In tegenstelling tot wat men wel eens denkt, is de aantrekkingskracht van Brussel voor buitenlanders groot’, zegt rector Pauwels. Foto: Fred Debrock

Radicaal meertalig, maar met een stevige Nederlandstalige verankering. In haar maidenspeech als rector van de VUB vandaag maakt professor Caroline Pauwels duidelijk dat haar universiteit het kosmopolitische karakter van Brussel moet incorporeren.

De VUB mag geen eilandje meer zijn in de hoofdstad. De universiteit moet de komende jaren Brussel omhelzen. En een goed middel daartoe is meertaligheid. Dat zegt de nieuwe VUB-rector, professor Caroline Pauwels, in een gesprek met De Standaard naar aanleiding van de opening van het academiejaar vandaag.

‘We zijn een Nederlandstalige universiteit, maar we gaan ons veel meer meertalig moeten positioneren. Om studenten beter voor te bereiden op een nieuwe internationale realiteit die de hunne zal zijn. Ze zijn er ook zelf meer en meer vragende partij voor.’

Pauwels ziet verschillende pistes om die meertaligheid te verwezenlijken. Een waar ze verder werk van wil maken is de introductie van andere talen in de reguliere Nederlandstalige bachelor- en masteropleidingen. ‘Ik denk bijvoorbeeld aan het overnemen van vakken in het Frans van de ULB, onze Franstalige zusteruniversiteit. Of onze studenten kunnen zich ook verplaatsen naar een ULB-campus om er les te volgen.’ Docenten met een Franstalige of Engelstalige achtergrond wil ze ook de kans geven om in die taal te doceren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in