Onenigheid over Eandis in gemeenten
Foto: fvv

De Antwerpse gemeenteraad heeft maandag de deal goedgekeurd die na een fusie van de distributienetbeheerders onder de koepel van Eandis de intrede van het Chinese overheidsgecontroleerde nutsbedrijf State Grid toelaat. Gent heeft het agendapunt tijdens de gemeenteraad van maandag uitgesteld.

Antwerpen

De brief aan verschillende ministers die maandag opdook en waarin opgeroepen wordt tot ‘grote terughoudendheid’ rond State Grid, werd door schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) doorverwezen naar de federale overheid. Kennis zei maandag dat hij de opschortende voorwaarde voor de fusie, namelijk dat er regionale tariefverschillen moeten blijven, ‘niet zal lossen’. ‘Al bij al is dit een goede deal op financieel vlak en de Chinezen zullen maar 5,8 procent van de stemmen in de raden van bestuur krijgen’, zei hij nog.

SP.A-gemeenteraadslid Toon Wassenberg toonde zich allerminst gerustgesteld en uitte de vrees dat de lagere Antwerpse tarieven slechts tijdelijk behouden zullen blijven. Ook Groen, PVDA en Vlaams Belang uitten forse kritiek op de deal, onder meer omdat State Grid te veel macht en informatie zou verkrijgen. Voormalig minister van Energie Turtelboom kon zich dan weer niet vinden in het vermeende gegarandeerd rendement van vier procent voor State Grid. N-VA stemde wel voor en coalitiepartner CD&V toonde zich solidair zonder de deal uitgebreid te verdedigen.

Groen-gemeenteraadslid Wouter Van Besien wilde het debat en de stemming nog laten uitstellen vanwege de maandag opgedoken brief. De Wever wilde daar echter niet van weten.

Leuven

Louis Tobback stak in Leuven de draak met de anonieme brief. De gemeenteraad verwierp ook een voorstel van Groen om op de algemene vergadering van Eandis op 3 oktober tegen deze deal te stemmen.

‘In deze brief lees ik dat het bedrijf een nauwe band heeft met de Communistische Partij en de Chinese regering. Ik hoop dat men het leven van 5 geheime agenten niet geriskeerd heeft om dit te weten te komen, want James Bond had dat ook al laten weten. Het bedrijf noemt immers State Grid. Dat ze relaties hebben met het Chinese leger kan ook geen verrassing zijn, want die verbruiken ook elektriciteit’, aldus Tobback, die de brief als ‘komedie’ afdeed.

‘Men is kennelijk bereid vanalles uit de kast te halen om deze overeenkomst te verhinderen. Als men van oordeel is dat die Chinezen een gevaar betekenen dan had het ministerie van Binnenlandse of Buitenlandse Zaken ons hiervoor eerder moeten verwittigen en dan was het een internationaal probleem’, aldus Tobback. ‘We hebben die 14 procent aandelen kunnen verkopen voor 830 miljoen euro, waarmee de gemeenten er financieel bijzonder goed bij zullen varen’, zei Tobback nog. Volgens Tobback hebben tot dusver reeds 158 Vlaamse gemeenten de overeenkomst goedgekeurd, wat meer dan 75 procent is van het totale aantal in Eandis. ‘Slechts 7 hebben tot dusver neen gestemd en er zijn ook enkele onthoudingen’.

In zijn tussenkomst lijstte David Dessers (Groen) een heleboel kritieken op de overeenkomst op,. Dessers verwees hierbij naar de ruime mogelijkheden die het bedrijf krijgt om uit Eandis te stappen, waarmee het dit in tal van situaties onder druk kan zetten. Hij wees ook op de enorme omvang van State Grid en het feit dat het bedrijf wereldwijd de 13e producent is van elektriciteit op basis van vervuilende steenkool. Dessers uitte ook kritiek op het feit dat Eandis nooit serieus overwogen heeft om de burgers te betrekken bij het zoeken naar extra geld, om op die manier deze energiesector in eigen handen te kunnen houden.

Gent

De stad Gent heeft haar standpunt over de Chinese intrede tot Eandis nog niet bepaald tijdens de gemeenteraad. Bij aanvang van de zitting verdaagde burgemeester Daniël Termont (SP.A) het agendapunt naar dinsdag, maar na het afwerken van de agenda en de start van vijftien interpellaties, klonk het dat het punt mogelijk toch nog maandagnacht behandeld wordt.

Brakel, Oudenaarde en Hoeilaart

In Brakel, waar Open VLD samen met SP.A een coalitie vormt, heeft maandagavond zijn mandataris de opdracht gegeven om op de algemene vergadering komende maandag formeel uitstel te vragen van het agendapunt rond de instap van Chinezen in Eandis. Dat meldt federaal minister Alexander De Croo, die gemeenteraadslid is in de Oost-Vlaamse stad.

De Croo meldt voorts dat de gemeenteraad van Brakel zich kant tegen de instap van het Chinees stadsbedrijf.

Nog in de Vlaamse Ardennen, in Oudenaarde, werd dan weer voor de instap gestemd, hekelt raadslid en Vlaams volksvertegenwoordiger Elisabeth Meuleman (Groen) op Twitter. De Oudenaardse bestuurscoalitie Open VLD en CD&V wordt geleid door burgemeester Marnic De Meulemeester, Vlaams volksvertegenwoordiger voor Open VLD.

In het Vlaams-Brabantse Hoeilaart, bestuurd door Open VLD en PRO Hoeilaart (SP.A, Groen en onafhankelijke), stemde de gemeenteraad maandagavond tegen de voorliggende deal. De brief die is opgedoken, had geen invloed op die beslissing, klinkt het in een mededeling van PRO Hoeilaart.