NSZ: ‘Loonvorming gebaseerd op anciënniteit is het probleem’
Foto: BELGA

‘Ondernemingen zouden maar al te graag 45-plussers aanwerven, want zij hebben ervaring, kennis en expertise. Hét probleem zit bij onze loonvorming die gebaseerd is op anciënniteit.’ Zo reageert het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) maandag op het nieuws dat Unia de afgelopen maanden fors meer dossiers heeft geopend over leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer.

Volgens het NSZ heeft het feit dat mensen die 45 of ouder zijn minder kansen krijgen niets te maken met hun leeftijd of de perceptie die werkgevers over hen hebben, maar alles met hun kostprijs. ‘Het principe van anciënniteit bij de loonvorming moet op de schop. Alleen zo zullen 45-plussers meer kansen krijgen bij aanwervingsrondes, want goedbedoelde campagnes, zoals Unia die vandaag lanceert, zullen helemaal niet helpen’, zegt voorzitter Christine Mattheeuws.

Het zou volgens haar niet onlogisch zijn om jonge werknemers een iets hoger loon te geven en oudere werknemers een lager loon. ‘Het zijn immers de twintigers en dertigers die de meeste kosten hebben, wanneer ze bijvoorbeeld een huis aankopen of een gezin stichten.’

Naast de veel hogere loonkost speelt volgens het NSZ ook het verplicht outplacement bij elk ontslag van een medewerker die 45 of ouder is een rol bij de geringere kansen op de arbeidsmarkt. Ook de werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen, weegt door, ook al werd dat stelsel de afgelopen jaren wel verstrengd, aldus het NSZ.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in