Solar Team Twente wint EK voor zonnewagens
De zonnewagen van het Leuvense team Foto: JEFFREY GAENS

Het Solar Team Twente heeft zondag met zijn zonnewagen op het circuit van Zolder de ‘24 hours iLumen European Solar Challenge’ gewonnen en mag zich Europees kampioen noemen. De wagen van het Leuvense Punch Powertrain Solar Team finishte op de derde plaats.

In deze race reden naast twaalf door universiteitsstudenten wereldwijd gebouwde zonnewagens ook twee elektrische Tesla’s mee. De Tesla White eindigde tweede en de Tesla Grey achtste.

Tijdens deze race, die zaterdag kort na 13.00 uur van start ging, dienden de wagens op 24 uur tijd in Zolder zoveel mogelijk rondes af te leggen. Alle wagens, zowel de zonnewagens als de elektrische wagens, mochten tijdens de race slechts twee keer hun batterij opladen.

Het Solar Team Twente, dat vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap in Australië tweede eindigde, legde 278 rondes af, de Tesla White 273 en het Leuvense Punch Powertrain Solar Team, gefabriceerd door studenten van Groep T (KU Leuven) haalde 262 rondes.

Op de vierde plaats eindigde het Team PowerCore Suncruiser (258 rondes) en op de vijfde plaats het Team Thyssenkrupp Sunriser (246 rondes), beiden uit het Duitse Bochum. Er deden voorts nog teams mee uit Colombia, Italië, Turkije, Zwitserland en Engeland.

‘Geluk met de weersomstandigheden’

‘Het is knap dat de zonnewagens mits gelijke regels in deze race over 24 uur hebben kunnen bewijzen dat ze de elektrische wagen aankunnen. De zonnewagens hadden natuurlijk geluk met de weersomstandigheden dit weekend. Het is buiten de nacht in Zolder de hele tijd heel zonnig geweest met nauwelijks wolken. Minder gunstige weersomstandigheden hadden natuurlijk in het voordeel van de Tesla’s geweest’, aldus Thomas Voets, woordvoerder van de organisatoren.

Het uiteenlopend eindresultaat tussen de twee Tesla’s is het gevolg van een verschillende strategie die gevolgd werd. ‘De ene wagen die achtste eindigde wou zo lang mogelijk rijden en heeft het daarom heel energiezuinig gedaan, terwijl de andere voluit voor de overwinning is gegaan’, aldus Voets.

Nieuwe wagen

Het Leuvens Punch Powertrain Solar Team, dat van de deelnemende zonnewagens tweede eindigde en zich vice-Europees kampioen mag noemen, reageert opgetogen op de uitslag. ‘Dat we van de deelnemende topuniversiteiten enkel Twente moesten laten voorgaan bewijst nogmaals dat onze zonnewagen tot de beste ter wereld behoort’, aldus woordvoerder Thiérry Garritsen.

Het was overigens pas op twee ronden van het einde dat de Leuvense studenten konden oprukken van de derde naar de tweede plaats. Dat gebeurde toen het Duitse team dat hen voorafging niet verder kon door een platte batterij.

De Leuvense studenten raceten met de zonnewagen waarmee hun voorgangers vier jaar geleden deelnamen aan het WK voor zonnewagens in Australië. Zelf zijn ze reeds gestart met de bouw van een wagen waarmee ze in oktober 2017 aan de volgende editie van deze prestigieuze WK-race zullen deelnemen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig