Openingsweekend Antwerps Havenhuis lokt 10.000 bezoekers
Foto: Wim Hendrix

In Antwerpen hebben afgelopen weekend zowat 10.000 mensen het nieuwe Havenhuis bezocht. Er stonden rondleidingen op het programma voor wie tijdig inschreef, maar iedereen was zaterdagavond ook welkom op een groot feest op het Zaha Hadidplein voor het gebouw, genoemd naar de eerder dit jaar overleden Brits-Irakese architecte van het Havenhuis.

Het Havenhuis, de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen aan het Kattendijkdok, is een technisch hoogstandje. Bovenop een voormalige brandweerkazerne werd een enorme stalen constructie geplaatst met bijna 500 driehoekige raamelementen die het op een fonkelende diamant moeten doen lijken.

De voormalige kazerne zelf en de nieuwe constructie samen vormen de nieuwe werkplek van zowat 500 personeelsleden. Het project kostte uiteindelijk 55 miljoen euro, al zijn er ook nog voor miljoenen claims hangende.

Het plein vóór het gebouw is intussen het Zaha Hadidplein geworden en in het atrium loopt de komende maanden een expo rond het werk van de architecte. Wie ook de rest van het Havenhuis wil ontdekken, kan zowel individueel als voor groepen een geleid bezoek boeken vanaf november op woensdagen, donderdagen en in het weekend.