Jacques Chirac op het nippertje aan de dood ontsnapt
Foto: AFP

De Franse ex-president Jacques Chirac is afgelopen week door het oog van de naald gekropen. Dat meldt zijn familie aan de Franse media.

Chirac werd eind vorige week in allerijl in het ziekenhuis van Pitié-Salpêtrière in Parijs opgenomen met een longontsteking. De voormalige president van Frankrijk was met zijn familie op vakantie in Marokko toen hij plots ernstige ademhalingsproblemen en hoge koorts kreeg.

Kort nadat bekendraakte dat Chirac op intensieve zorgen lag, twitterde oud-minister Christine Boutin dat de man overleden was. Dat een Franse journaliste meldde dat er ‘spoedig slecht nieuws te verwachten viel’, deed de geruchtenmolen op volle toeren draaien. Na minder dan uur moest de schoonzoon van Chirac ingrijpen om te vermijden dat de ex-president nog meer ten onrechte werd doodverklaard. Boutin kreeg de wind van voren en excuseerde zich.

Uitgeput

‘Chirac heeft het maar nipt gehaald’, klinkt het in de Franse media op basis van een familiale verklaring. ‘Zijn toestand was zeer, zeer zorgwekkend dinsdag.’ Intussen zou Chiracs toestand ‘met de dag stabieler worden’.

Jacques Chirac op het nippertje aan de dood ontsnapt
Foto: AFP

Ook zijn vrouw, die gehospitaliseerd werd omwille van uitputtingsverschijnselen, is inmiddels aan de beterhand. Zij heeft het ziekenhuis verlaten.

De 83-jarige Chirac was president van Frankrijk tussen 1995 en 2007. Sinds 2005 werd hij al verschillende keren opgenomen in het ziekenhuis. Zo moest hij vorig jaar voor meer dan twee weken opgenomen worden omdat hij verzwakt was. Chirac verschijnt slechts zelden meer in het openbaar.