Hooglerares bant laptops uit aula
Foto: BELGA

Een hooglerares Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden, Yra van Dijk, is het beu om tegen een zaal vol achterkanten van laptopschermen aan te kijken. Hoewel pen en papier nauwelijks nog gebruikt worden, besloot Van Dijk dit jaar laptops en mobiele telefoons uit haar colleges te weren.

‘Bij een hoorcollege probeer je een bepaalde sfeer op te roepen in de zaal’, zegt Van Dijk in De Volkskrant. ‘Dat lukt niet als alle studenten een laptop gebruiken.’ Hun aandacht verschuift dan van het spreekgestoelte naar het scherm. ‘Ik kreeg de indruk een muur van zombies toe te spreken.’

Met het verbod wil de hoogleraar naar verluidt ook een debat op de universiteit op gang brengen over de rol van technologie.

Aan de universiteit van Princeton, in de Verenigde Staten, werd volgens de Volkskrant onderzocht welke consequenties het gebruik van computers en telefoons tijdens lessen heeft op de concentratie en de kwaliteit van de aantekeningen van studenten heeft. Daaruit bleek dat aantekeningen gemaakt op een laptop minder gestructureerd zijn dan aantekeningen die met de hand zijn gemaakt.