Red Dragons staan op één zege van EK-ticket
Foto: Belgian Red Dragons

De Belgische volleybalmannen hebben vrijdagavond een nieuwe belangrijke horde genomen op weg naar het EK 2017 in Polen. Voor eigen volk in Antwerpen versloegen de Red Dragons Oekraïne met 3-0. De setstanden waren 25-20, 25-21 en 25-19.

Voor de ploeg van coach Dominique Baeyens was het de vierde zege op rij. Vorige week zetten de Dragons in het Griekse Kozani achtereenvolgens Griekenland (3-0), Oekraïne (3-2) en Moldavië (3-0) opzij.

Dit weekend wordt in de Lotto Arena in Antwerpen het tweede deel van het kwalificatieluik, met de terugwedstrijden, afgewerkt. De groepswinnaar plaatst zich voor het EK 2017, de tweede moet naar de barrages. Zaterdag (17u30) treffen de Dragons Griekenland en zondag (15u) Moldavië. De Grieken klopten vrijdag Moldavië met 3-1.

Dragons in grootse doen

De Belgen begonnen sterk aan de wedstrijd tegen Oekraïne. Via Rousseaux, een blok van Van de Voorde en een ace van Tuerlinckx stonden al snel 4-1 cijfers op het bord. Maar met zware poweraanvallen kwamen de Oekraïeners op gelijke hoogte vooral dankzij het machtsvertoon van Teryomenko (7-7, 12-12). Maar Van de Voorde-Rousseaux-Deroo toonden hun klasse en maakten een beslissend kloofje, dat met de opslagen van Coolman nog werd uitgediept naar eerste setwinst.

Gelukkig was in de tweede set Sam Deroo ook nog in grootse doen met een uitstekende verdediging, keiharde aanvallen en gevarieerde opslagen. Dat was ook nodig tegen het snoeiharde geweld van Bogatyrov en Statsenko. De Oekraïeners maakten echter ook de meeste fouten, zodat een tweede Belgische setzege het logische resultaat werd, met dank ook aan Tuerlinckx en Verhees.

Bij de Oekraïeners zag je meer hoofdjes naar beneden gaan, omdat ze beseften dat weinig te beginnen viel tegen een Tuerlinckx in conditie, Deroo stilaan op Europees niveau en enkele stevige Belgische killblocks, naast een voortreffelijke verdediging. Nadat de Oekraïeners nog maar eens het meest in de fout gingen, was de klus geklaard voor coach Dominique Baeyens en zijn volgelingen. Eén zege tegen Griekenland volstaat om de kwalificatie al te verzekeren op de voorlaatste speeldag.

België speelde met: Deroo 10, Verhees 9, Tuerlinckx 14, Rousseaux 12, Van de Voorde 7, D’Hulst, libero Ribbens. Kwamen in: Coolman, Cox, Valkiers