Ook medische gegevens van Fabian Cancellara gelekt door Russische hackers
Fabian Cancellara Foto: AP

Het Russische hackerscollectief “Fancy Bears” heeft weer een lijst met medische gegevens van topsporters gelekt. De grootste naam is ditmaal die van olympisch tijdritkampioen Fabian Cancellara.

‘Fancy Bears’ publiceerde online een lijst met namen van atleten die tussen 2009 en 2014 met dokterstoestemming een verboden product mochten innemen, een zogeheten ‘therapeutische uitzondering’ (‘Therapeutic Use Exemption’ ofte TUE). Het gaat dus niet om dopingovertredingen.

De grootste naam op de lijst is ditmaal die van Fabian Cancellara. Uit de gegevens blijkt dat de Zwitserse wielrenner op 17 augustus 2011 (in de aanloop naar de Vuelta) de corticoïde methylprednisolone voorgeschreven kreeg, en op 18 mei 2013 (in de aanloop naar de Ronde van België) hetzelfde geneesmiddel én de ontstekingsremmer prednisolon.

Ook medische gegevens van Fabian Cancellara gelekt door Russische hackers
Stephen Cummings Foto: Photo News

Nog wielrenners

Naast Cancellara losten de hackers ook de namen van een aantal andere wielrenners, zoals die van Steve Cummings. Die Britse wielrenner nam salbutamol, de werkzame stof in anti-astmapuffers. Dat voorschrift dateert van 10 december 2008, en kon een jaar lang gebruikt worden. Cummings nam voor Groot-Brittannië deel aan de Olympische Spelen in Rio, won dit seizoen de Ronde van zijn land, een etappe in de Ronde van Frankrijk en ritten in de Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland en de Dauphiné.

Een derde wielrenner wiens naam genoemd wordt is de Deen Jakob Fuglsang. Van hem is één attest bekend, voor een dosis triamcinolone in de aanloop naar het WK mountainbike, al is de exacte datum niet bekend.

Fancy Bears

Het hackerscollectief ‘Fancy Bears’ verschafte zich illegaal toegang tot de database van het Wereld Anti-Doping Agentschap WADA door een account van het Internationaal Olympisch Comité te hacken. Daarbij downloadden ze talloze TUE-certificaten, die ze sinds september op wekelijkse basis lekken.

Ook medische gegevens van Fabian Cancellara gelekt door Russische hackers
Foto: AP

Vandaag werden de namen gelekt van 39 atleten, waaronder verder ook de Duitse tafeltennislegende Timo Boll, de Zwitserse mountainbiker Nino Schurter, de Amerikaanse golfer Patrick Reed (volgende week actief in de Ryder Cup) en de Zuid-Afrikaanse zwemmer Cameron van den Burgh. Die won vier jaar geleden (in de periode waarover de gelekte documenten gaan) goud op de Spelen van Londen op de 100 meter schoolslag. Hij nam in 2008 salbutamol, nog een product dat in puffers tegen astma zit.

Intussen zijn in totaal al 107 sportlui slachtoffers geworden van het hackerscollectief, dat al weken vertrouwelijke medische informatie lekt. Zo loste ‘Fancy Bears’ vorige week al de namen van onder andere de Britse toprenners Bradley Wiggins en Chris Froome, de Britse atleet Mo Farah, tennisspelers Rafael Nadal en Serena Williams, de Amerikaanse turnster Simone Biles en de Belgische hockey-international Loïck Luypaert. Luypaert legde uit dat hij op doktersvoorschrift een medicijn tegen astma gebruikte.