AB Inbev gaat staken op 7 oktober
Foto: EPA

De voedingsbedrijven hebben een stakingsaanzegging aangediend voor de geplande vakbondsacties van 7 oktober. De meest opvallende deelnemers zijn het personeel van brouwer AB Inbev.

Dat zegt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. ‘Het is geen algemene staking in de voeding. We hebben van verschillende bedrijf de vraag gekregen om een stakingsaanzegging te doen voor 7 oktober. In sommige bedrijven zal gestaakt worden, in andere zal het gaan om een werkonderbreking.’

Met de actie wil de voedingssector de druk opvoeren, onder meer op werkgeversfederatie Fevia. ‘Zij zeiden dit jaar nog dat hun omzet met 10 procent steeg, en de uitvoer met 30 procent. En toch willen ze raken aan index, en dus morrelen aan de koopkracht. Voor ons is de maat vol.’

Volgens Stalpaert wordt die dag bij AB Inbev niet gebrouwen. ‘Hoogstwaarschijnlijk zal AB Inbev ook meestaken, zowel in Jupille als in Leuven. Ze staken niet alleen tegen de regeringsmaatregelen, maar ook in het bedrijf gaat het van kwaad naar erger. Er zijn steeds meer interim-contracten. En wat de spreekwoordelijke druppel is: AB InBev slaagt er niet in om de lonen correct uit te betalen, nu de loonadministratie geoutsourcet is naar India.’ ACV Voeding overlegt nog met de andere bonden.

Aanvankelijk was het de bedoeling van de vakbonden om op 7 oktober een algemene staking te houden. Dat plan is echter afgevoerd. Bij de NMBS wordt die dag alvast wel gewoon gewerkt, aldus de vakbonden. In de metaal- en textielsector volgen er wellicht wel acties.