Steeds grotere vraagtekens bij handelsverdrag TTIP
In Brussel vond dinsdag nog een grote betoging tegen TTIP plaats Foto: Photo News

Onder de Europese ministers stijgt de weerstand tegen het Europees-Amerikaanse handelsverdrag. Dat kans dat de onderhandelingen nog dit jaar wordt afgerond, lijkt klein. Zo wordt het akkoord een zaak voor de volgende Amerikaanse president.

Dat blijkt na afloop van een top van de Europese minister bevoegd voor Handel in Bratislava. Peter Ziga, de minister van huidig EU-voorzitter Slovakije noemde het ‘niet realistisch’ het dossier nog af te handelen tijdens de regeerperiode van Barack Obama. Dat was echter wel de bedoeling van zowel de VS als Europa.

De uitspraken van de Oostenrijkse vice-kanselier Reinhold Mitterlehner waren al op voorhand veelzeggend. ‘In onze ogen is TTIP effectief al opgeschort’, gaf hij aan. ‘Het zou redelijk zijn om van nul te herbeginnen en de onderhandelingen weer op te starten na de Amerikaanse verkiezingen, onder een andere naam, met meer transparantie en duidelijkere doelstellingen’. Ook de Franse minister Matthias Fekl had dat eerder al aangegeven.

Zwaargewicht Duitsland wil het niet zo’n vaart laten lopen, maar stelde wel dat de Commissie een nieuw onderhandelingsmandaat nodig is.

De VS en de EU onderhandelen al meer dan drie jaar over TTIP, maar het project botst op breed verzet in heel wat Europese lidstaten. In Brussel kwamen dinsdag duizenden mensen op straat, omdat ze vrezen dat multinationals door het handelsakkoord meer macht zouden krijgen. De betogers maken deel uit van uiteenlopende organisaties als vakbonden, ziekenfondsen, landbouworganisaties, studentenverenigingen en verenigingen zoals Greenpeace en Test-Aankoop.

De volgende onderhandelingsronde over TTIP is voorzien in New York, van 3 tot 7 oktober.