UGent rondt historische kaap van 7.000 nieuwe bachelorstudenten
Foto: BELGA

Aan de Gentse universiteit zullen dit academiejaar meer dan 7.000 bachelorstudenten starten. Met vijf procent meer generatiestudenten dan vorig jaar, rondt de Universiteit Gent een historische kaap, verduidelijkte rector Anne De Paepe bij de voorstelling van 200 jaar UGent.

Nooit eerder in de geschiedenis van de UGent stonden zoveel bachelorstudenten aan de start. Er studeerden het voorbije academiejaar ook nog nooit zoveel masterstudenten (6.315) af. Het aantal doctoraten klokte vorig kalenderjaar af op 675 en dat is bijna een verdubbeling op tien jaar tijd.

‘Het succes van de UGent wordt mee bepaald door de aantrekkelijke hippe stad die Gent is’, zei rector De Paepe. ‘Gent zou Gent niet zijn als de universiteit er niet was’, luidde het bij burgemeester Daniël Termont (SP.A). ‘De dynamiek van de stad is er door de studenten, de enorme ontwikkelingen op vlak van economie en innovatie en de cultuur is er dankzij de UGent.’

Er werden vorig jaar ook 6.277 wetenschappelijke artikels gepubliceerd, dat zijn er 4,18 per professor en dat is hoog, zowel in Vlaanderen als wereldwijd. Toch vindt de UGent het ‘zorgwekkend’ dat het slaagpercentage bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) nog slechts 15 procent bedraagt.

‘Uitstekende ideeën en projecten krijgen daardoor nooit de kans om ontwikkeld te worden’, zegt rector De Paepe. ‘Dat is absoluut bedreigend voor de kennisregio die Vlaanderen wil zijn.’ Met haar statement steunt rector De Paepe al de Vlaamse onderzoeksgemeenschap die donderdag in een open brief aan de alarmbel trok voor meer middelen voor het FWO.

Seksuele intimidatie

Op de plechtige opening van het academiejaar blikte rector De Paepe ook nog terug op de installatie van een externe commissie die concrete maatregelen moet uitwerken om ongewenst gedrag in de werk- of studiegerelateerde context te voorkomen en helpen om een meer open cultuur rond het thema te creëren. Die commissie, in juni geïnstalleerd na klachten van seksuele intimidatie, moet voor het jaareinde haar bevindingen kenbaar maken.

Sindsdien, zegt rector De Paepe, zijn er ‘meerdere’ tuchtdossiers rond het thema opgestart. ‘Overal waar we voldoende grond hadden en de mogelijkheid om op te treden, hebben we dat ook gedaan’, zegt de rector.

In de rectorale rede had De Paepe het onder meer nog over onderwijsinnovatie, het neerhalen van scheidingsmuren tussen alfa-, bèta- en gammawetenschappen en meer mengen in debatten rond sociale problemen. ‘We willen de kennis die we genereren, maatschappelijk dienstbaar stellen’, klonk het.