Jongerenmars naar Dendermondse werkgevers
Foto: Art&Smile
Leerlingen met goesting in werk stappen zelf naar ondernemers die hen een kans willen geven. Tijdens een actiedag op 28 september organiseert het Dendermondse CLW Trefpunt een meet & greet tussen jongeren en werkgevers. Jump2jobs heet niet voor niets zo: wie er zin in heeft, mag samen met de leerlingen in het diepe springen, op een heuse deathride.

“Geen toeval dat we dit jaar voor het eerst iets rond tewerkstelling organiseren”, zegt organisator Peter De Graeve van CLW Trefpunt. “Sinds 1 september 2016 is er een nieuwe regeling voor alternerende opleidingen op de werkvloer, onder de naam OAO, Overeenkomst Alternerende Opleiding. Daarbij kiezen leerlingen vanaf 15 jaar voor een opleiding die bestaat uit 2 dagen leren en 3 dagen werken, in 11 sectoren en 34 verschillende beroepskwalificaties.”

“Leerlingen krijgen een praktijkgerichte opleiding op de werkvloer. Hét moment om hiermee naar buiten te komen. Met het nieuwe OAO-contract krijg je het als werkgever gemakkelijker om een leerling aan te werven. Werkgevers leiden tegen een aantrekkelijk loontarief een jongere op tot een volwaardige werknemer. Vroeger had je leercontract onder Syntra en daarnaast het CLW (onder onderwijs). Dat is nu één systeem.”

Contacten leggen

Toch blijken heel wat werkgevers geen idee te hebben dat het systeem vernieuwd werd. “Daarom trekken we nu met onze werkwillige leerlingen naar de kmo-zone Hoogveld in Dendermonde”, zegt De Graeve.

“Op het terrein plaatsen we infostands en een deathride. Er staan partytentjes en de bedrijfsleiders/werkgevers kunnen er terecht voor een natje en een droogje. Vooraf hebben we natuurlijk al afspraken gemaakt, maar belangstellenden zijn welkom. We gaan er in ieder geval afspraken maken en minstens nieuwe contacten leggen. Alle bedrijven uit de wijde regio Dendermonde zijn welkom om op zaterdag 28 september een kijkje te komen nemen.”

>

>

>