Driejarige kleuter overleeft drie dagen in Siberische wildernis
Foto: Tuva Emergency Services

Drie dagen nadat hij verdween in de Siberische wildernis, werd de driejarige Tserin Dopchut gevonden tussen de wortels van een grote boom. Hij overleefde 72 uren in een gebied dat bewoond wordt door wolven en beren.

Het jongetje verbleef bij zijn overgrootmoeder in het Siberische dorpje Khut. Hij was met honden aan het spelen. Vermoedelijk volgde hij een puppy het bos in en vond hij zijn weg niet meer terug. Wat volgde waren drie dagen in een extreem koud gebied, waar wilde dieren leven en waar een snelstromende rivier stroomt.

Er werd naar hem gezocht door een groep reddingswerkers en dorpelingen. Ook werden speurhonden ingeschakeld. Maar het was zijn nonkel die hem terugvond toen hij het jongetje hoorde antwoorden op zijn kreten.

De driejarige kleuter had een geïmproviseerd bed gemaakt tussen de wortels van een grote boom. Bij de vondst bleek dat Tserin slechts enkele kilometers van het huis van zijn overgrootmoeder verwijderd was.

Beren en wolven (en Mowgli)

‘De situatie was erg gevaarlijk. De rivier die er stroomt, de Mynas, is erg koud. Als het kindje erin was gevallen, dan had hij dat zeker niet overleefd’, stelt Ayas Saryglar, het hoofd van de reddingsdiensten in de regio. ‘Er zijn beren en wolven in het bos. Beren zijn zoveel mogelijk aan het eten om de winter door te komen. Ze vallen alles aan wat beweegt.’

Volgens velen is het een mirakel dat het jongetje de dagen in de Siberische wildernis overleefd heeft. ‘In zijn thuisdorp wordt er een feest gegeven’, klinkt het. Ook kreeg het jongetje de bijnaam ‘Mowgli’, naar het hoofdpersonage uit ‘The Jungle Book’.