Weedboeren welkom in Nederland
Weedboer: in Nederland een beroep met toekomst (foto: Van Eigen Kweek) Foto: © VRT

Weed kopen mag al jaren in Nederland, maar pas nu is er ook een wet op komst om het kweken van de planten te regulariseren. Een wisselmeerderheid onder impuls van de liberale oppositiepartij D66 wil zo ‘een scheef gedoogbeleid’ rechttrekken.

Momenteel is het zo dat de coffeeshops wel weed mogen verkopen, maar in theorie kunnen ze de rookwaren nergens aankopen. Het telen en transporteren is namelijk niet toegestaan. Uiteraard werd dit wel gedoogd, maar D66 vindt dat het nu de hoogste tijd is om de regels aan te passen. Kamerlid Vera Bergkamp zegt dat de gezondheidsrisico’s nu te groot zijn en dat het huidige beleid een te grote druk legt op politie. De teelt legaal maken en controleren zou ook een klap zijn voor de inkomsten van criminele organisaties.

De minister van Volksgezondheid krijgt een belangrijke rol in het voorstel. Die moet vastleggen hoeveel weed er geteeld mag worden. Er mag geen tekort zijn, maar ook geen overschot, want export is niet toegestaan.

Politiek zat de zaak al jaren vast, ondanks dat veel burgemeesters ook aandrongen op een beleid op het vlak van productie. Het huidige voorstel van D66 krijgt nu toch de steun van de socialistische regeringspartijd PvdA en een aantal kleinere partijen, waaronder ook de partij voor de Dieren en ouderenpartij 50plus. Het is de bedoeling om de wet nog voor de verkiezingen van 2018 in te voeren.

Er moet wel nog een meerderheid worden gevonden in de Eerste Kamer, de Nederlandse tegenhanger van onze Senaat. VVD, de partij van premier Rutte, wil voorlopig niet ingaan op het voorstel.

Keurmerk

De opstellers van het wetsvoorstel hebben inspiratie opgedaan in Haarlem. Daar bestaat al langer een keurmerk. Coffeeshops die vrijwillig instemmen met controles krijgen er een officieuze goedkeuring van de lokale overheid. Het systeem wordt ook al toegepast in Hilversum.