‘Zuurverdiende centen horen op loonbriefje, niet in onzeker pensioenfonds’
Foto: BELGA

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zegt dat hij salarisverhogingen wil omzetten in bedrijfspensioenen. ‘Die aanvullende pensioenen hangen echter af van de prestaties van de financiële markten’, benadrukt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) eist dat een deel van de loonsverhogingen naar het aanvullend pensioen gaat. ‘De sociale partners zouden de loonmarge deels moeten besteden aan hogere bijdragen voor het aanvullend pensioen in plaats van aan onmiddellijke loonsverhogingen’, zegt hij in een interview met De Tijd.

Een slecht idee, vindt Groen. ‘De regering heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen voor gegarandeerde fatsoenlijke pensioenen, in plaats van in de kaart te spelen van de bedrijfspensioenen’, zegt Wouter De Vriendt.

‘Het wettelijk pensioen is een vangnet voor alle burgers, ook diegene zonder aanvullend bedrijfspensioen. Aanvullende pensioenen moeten aanvullend blijven’, vervolgt De Vriendt. ‘Het voorstel van Bacquelaine komt neer op een verzwakking van het wettelijk pensioen. Met de huidige besparingsregering is elke loonsverhoging welkom. Zuurverdiende centen horen op het loonbriefje, niet in een onzeker pensioenfonds.’