De kustwacht heeft voor de kust van Egypte intussen al 148 dode lichamen geborgen nadat een boot met honderden migranten woensdag is gekapseisd.

Bij de schipbreuk woensdag van een vaartuig vol migranten zijn minstens 148 doden gevallen; 169 opvarenden konden gered worden.

Vrijdagochtend zijn nog tientallen lijken geborgen. Het dodental loopt mogelijk nog op, hoewel het onduidelijk is hoeveel mensen nog vermist zijn. Donderdagavond was nog sprake van een vijftigtal doden.

Het vaartuig met honderden vluchtelingen zonk nabij Rosetta in het noorden van Egypte. Die stad wordt steeds meer gebruikt als uitvalsbasis voor mensen die de gevaarlijke oversteek naar Europa willen maken.

Vrouwen en kinderen

Onder de slachtoffers zijn Egyptenaren, Soedanezen en ‘andere Afrikanen’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid. In verband met de scheepsramp heeft de Egyptische justitie donderdag vier betrokkenen opgepakt.

Volgens Artsen Zonder Grenzen zaten er 450 mensen op de boot gepropt. Volgens de Afrikaanse Unie (MENA) waren het er zelfs 600. Veel slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

De International Organization for Migration stelt dat meer dan 3.200 migranten dit jaar zijn omgekomen in de Middellandse Zee, terwijl zo’n 298.474 mensen Europa hebben bereikt.