Man die als geit leefde bekroond met Ig Nobelprijs
Foto: Tom Thwaites

Een Britse man heeft de Ig Nobelprijs voor Biologie gewonnen nadat hij drie dagen als een geit heeft geleefd. De Ig Nobelprijs beloont wetenschappelijk werk dat eerst aan het lachen brengt, maar daarna aan het denken zet. Ook Belgische onderzoekers deelden in de prijzen.

De IG Nobelprijzen, die al aan hun 26ste editie toe zijn en de officiële Nobelprijsregen voorafgaan, bekronen wetenschappers voor werk dat op het eerste zicht absurd lijkt, maar niet per se nutteloos is. Er zijn elk jaar tien laureaten, die bijna allemaal gepubliceerd zijn in wetenschappelijke magazines.

GoatMan

De Ig Nobelprijs ging dit jaar naar Thomas Thwaites. Die leefde drie dagen als een geit in de Alpen. Hij ontwierp prothesen die hem in staat stelden op handen en voeten te lopen, en zoals een geit te grazen. ‘Ik was de zorgen en de pijn van de mensheid beu, dus besliste ik een vakantie te nemen en die door te brengen als geit’, legt Thwaites uit. 

Zijn bevindingen publiceerde hij in het boek ‘GoatMan: How I Took A Holiday From Being Human’. Zijn werk en research krijgen nu erkenning. Thwaites noemde de prijs ‘een grote eer.’ 

Vorig jaar sprak Ds Avond met Thwaites. 'Ik weet niet of het een succes was. Ik heb het een weekje gedaan. In een week tijd kun je je mens-zijn niet van je afschudden. Je blijft nadenken, je blijft bijvoorbeeld inschatten wat je volgende stap moet zijn in de toekomst. Terwijl geiten, geiten leven gewoon en doen maar.’ 

België

Ook België heeft een Ig Nobelprijs in de wacht gesleept. Onderzoekers van de Universiteit Gent zijn aan de befaamde Amerikaanse Harvard Universiteit een Ig Nobelprijs toegekend voor de waarheid nastrevend onderzoek naar liegen.

Evelyne Debey en maarten De Schryver van de UGent voerden samen met collega’s uit het buitenland aan ruim duizend leugenaars tussen zes tot 77 jaar hoe vaak zij de waarheid geweld aandeden. Daarna moesten de teamleden kiezen of zij het antwoord van de leugenaars geloofden of niet. Het bleek dat jongvolwassenen het beste en het vaakst kunnen liegen. Kinderen leren steeds beter te jokken, en pieken daarin als ze volwassen zijn. Daarna neemt hun bekwaamheid terzake af, leert de van september 2015 daterende wetenschappelijke publicatie ‘From junior to senior Pinocchio: A cross-sectional lifespan investigation of deception’ in het vakblad Acta Psychologica.