Dit staat u te doen na het lek bij Yahoo
Foto: AFP

U hebt al dan niet in een ver verleden wel eens een van de diensten van Yahoo gebruikt? Dan doet u er na de hacking van de gegevens van 500 miljoen accounts goed aan deze stappen te doorlopen.

Voor de duidelijkheid: het lek treft lang niet alleen de bekende Yahoo-maildienst. Want Yahoo is meer dan dat: ook wie een account heeft bij microblogsite Tumblr of fotodienst Flickr kan mogelijk getroffen zijn, en zal dus een aantal stappen moeten doen. En aangezien het lek blijkbaar al van eind 2014 dateert, is zelfs iemand die het voorbije anderhalf jaar zijn account afsloot niet immuun voor het lek. U gaat best na welke stappen uit onderstaand lijstje voor u van toepassing zijn.

Dit staat u te doen na het lek bij Yahoo
Yahoo vraagt gebruikers subtiel om hun wachtwoord te veranderen Foto: rr

• Wijzig uw wachtwoord bij Yahoo

Yahoo geeft het al subtiel aan. Wie momenteel inlogt bij de dienst, krijgt het vriendelijke verzoek om misschien toch eens van wachtwoord te wijzen. Wacht niet langer, en doe dat meteen. Gebruik een uniek wachtwoord, dat liefst een combinatie is van willekeurige cijfers, letters en tekens. Een vuistregel: als je het makkelijk kunt onthouden, is het wachtwoord te gemakkelijk en moet je -helaas- iets moeilijkers zoeken.

• Wijzig uw wachtwoord bij andere diensten

Een fout die veel mensen maken is overal hetzelfde wachtwoord gebruiken. Als hackers uw gegevens op een site hebben bemachtigd, kunnen ze dus ook elders schade aanrichten. Pas op zijn minst de logingegevens aan op alle sites waar u hetzelfde wachtwoord als bij Yahoo gebruikt.

• Gebruik uw telefoon

Net als veel andere diensten kun je bij Yahoo zogenaamde two-step authentication inschakelen. Dat betekent dat je als je wil inloggen een code via sms ontvangt. Die moet je dan intikken in plaats van een gewoon wachtwoord. Activeren doe je door op je profiel ‘two-step verification’ te selecteren.

Een alternatief is de ‘Yahoo account key’, die min of meer hetzelfde doet via een app.

• Beheer uw wachtwoorden op een veilige manier

Een wachtwoord als DSo4l!f3 is dan wel een stevig wachtwoord, het is ook ingewikkeld om zelf te onthouden. Vooral als je voor de tientallen sites waar je geregistreerd bent dan nog een uniek wachtwoord kiest. Gelukkig bestaan er verschillende methodes om je wachtwoorden te beheren. Denk aan Keepass, Dashlane (gratis) en Lastpass (betalend). Uiteraard moet je voor die dienst dan wel nog het wachtwoord onthouden.

Een andere manier is het ouderwetse briefje dat u op een veilige plek nabij uw toestellen bewaart. Iemand kan weliswaar dat briefje ontvreemden, maar de wachtwoorden zijn wel veilig in het geval voor hackers..

• Schrap onnodige accounts

Bent u bij het doorlopen van deze stappen eigenlijk voor het eerst in jaren nog eens ingelogd bij Yahoo? Dan is het misschien het moment om uw account helemaal te schappen, suggereert technologiesite Mashable zelfs. Dat kan vrij eenvoudig via de Yahoo-site. Ook uw Flickr-acount is dan verdwenen.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere sites waar u dezelfde login hebt gebruikt. Hoe minder sites u bij geregistreerd bent, hoe minder kans dat hackers er met uw gegevens vandoor kunnen gaan. En