Stelen op het werk: zij namen 58 ton metaal mee
Rechtbank Tongeren. Foto: Photo: Tom Palmaers

Drie voormalige werknemers van de Haven van Genk moesten zich vrijdag voor de correctionele rechtbank van Tongeren verantwoorden voor het stelen van 58 ton metaalafval dat er tijdelijk opgeslagen werd.

De vierde beklaagde in deze zaak leende een vrachtwagen aan het trio. Het openbaar ministerie vorderde twaalf maanden gevangenisstraf en een boete van 600 euro voor de werknemers en acht maanden cel en 600 euro voor de man die de vrachtwagen voorzag waarmee twee diefstallen werden gepleegd. De procureur vorderde op de zitting ook een verbeurdverklaring van 64.000 euro.

De diefstallen kwamen in 2014 aan het licht na een intern onderzoek van de haven nadat er verschillen tot 63 ton werden vastgesteld door de Zwitserse firma die het metaal tijdelijk stockeerde in de haven. Het onderzoek wees bijna onmiddellijk in de richting van één werknemer. Later doken de namen op van zijn broer en een bevriende ploegbaas. Die hield de andere arbeiders in de refter terwijl de twee anderen de gehuurde of geleende vrachtwagen op een vijftal minuten vulde met big bags waarin de metaalslakken vervoerd werden. De goederen werden aan metaalverwerkende bedrijven in Nederland en Tongeren verkocht.

Zowel de Haven van Genk als verzekeraar AXA stelden zich samen burgerlijke partij voor meer dan 87.000 euro. De haven moest met het getroffen Zwitserse bedrijf een dading afsluiten voor dat bedrag. Verder vraagt de haven een vergoeding omdat ze de firma sinds de diefstallen als klant heeft verloren en een tegemoetkoming voor de investeringen in de beveiliging na de diefstallen.

De zaak is uitgesteld tot 6 januari zodat de advocaten kennis kunnen nemen van de neergelegde vordering tot verbeurdverklaring.