Ex-trader Kerviel ziet miljardenboete dalen
Foto: EPA

De voormalige Franse banktrader Jérôme Kerviel is door het hof van beroep in Versailles veroordeeld tot een schadevergoeding van 1 miljoen euro aan zijn voormalige werkgever Société Générale.

Kerviel moet het bedrag als schadevergoeding, inclusief intresten, betalen aan SocGen. Het hof stelde dat Kerviel ‘deels verantwoordelijk’ was voor de aangewreven fraude.

In 2008 maakte Société Générale bekend dat Kerviel op eigen houtje had gespeculeerd met ongeveer 50 miljard euro. Dat leidde bijna tot de val van een van de grootste banken van Frankrijk.

Zowel in eerste aanleg als in beroep kreeg Kerviel een boete van 4,9 miljard euro opgelegd, maar dat werd in 2014 verbroken door het Franse Hof van Cassatie. De 39-jarige kreeg een celstraf van vijf jaar waarvan twee met uitstel voor frauduleuze beurshandelingen. Hij zat enkele maanden in de cel en kreeg later een enkelband.

Kerviel was begin jaren 2000 een succesvol effectenhandelaar maar nam voor zijn bank extreem risicovolle posities in. Hij heeft zijn speculaties toegegeven, maar ook altijd volgehouden dat de bank precies wist welke beleggingen hij deed.

In juni oordeelde de rechtbank ook dat Société Générale aan Kerviel 455.000 euro moest betalen, plus een achterstallige premie van 300.000 euro. De bank wist dat Kerviel te grote risico’s nam, klonk het.