‘Aleppo wordt nu echt volledig vernietigd’
Een Syrische reddingswerker in het getroffen gebied Foto: AFP

Syrische en Russische vliegtuigen bombarderen delen van de stad Aleppo die in handen zijn van de rebellen. ‘Wat er nu aan het gebeuren is, is de volledige vernietiging van de stad’, waarschuwen activisten.

Het Syrische leger is een groot offensief gestart in het oostelijke deel van de stad Aleppo. Dat gebied is sinds 2012 in handen van de rebellen. In Oost-Aleppo wonen naar raming nog 300.000 mensen, in het westelijke, door de regering gecontroleerde deel van de stad, zijn dat er meer dan een miljoen.

Het ultieme doel is om het deel van de stad opnieuw in te nemen. ‘We zijn begonnen met operaties in de oostelijke wijken van de stad. Inwoners zijn opgeroepen om zich te verwijderen’, klonk het in een persbericht.

Lees verder onder de kaart

Tientallen luchtaanvallen

‘Het gaat om een groot grondoffensief, dat gesteund wordt door luchtaanvallen door Russische vliegtuigen met als doel geleidelijk aan het oostelijke deel van Aleppo in te nemen en de burgers er weg te halen’, bevestigt de directeur van het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten Rami Abdel Rahmane. ‘Ze willen eerst de wijken Amiriya, Sukkari en Sheikh Said innemen, in het zuiden van de stad.’

De ‘witte helmen’, de Syrische reddingsdienst van de civiele bescherming, zegt dat er vrijdagochtend al tientallen luchtaanvallen zijn uitgevoerd. Ammar al Selmo, hoofd van de witte helmen, beschrijft de aanvallen aan The Guardian als ‘een volledige vernietiging van de stad’.

‘Aleppo wordt nu echt volledig vernietigd’
Foto: AP

Staakt-het-vuren

Eerder werden alle hulpkonvooien voor de Syrische bevolking opgeschort tijdens het staakt-het-vuren. Dat was een reactie op een luchtaanval nabij Aleppo tegen zo’n konvooi.

De aanval leek de doodsteek voor het bestand waartoe de VS en Rusland na wekenlange onderhandelingen hadden besloten. Het bestand was amper een week van kracht.

De situatie een maand geleden:

‘Aleppo wordt nu echt volledig vernietigd’
Foto: DS Infografiek
‘Aleppo wordt nu echt volledig vernietigd’
Foto: AFP