Europese buitenlandministers buigen zich over handelsverdrag met Canada
Foto: EPA

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zitten vrijdag samen in Bratislava voor informeel overleg rond handel. Vooral CETA, het geplande vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada, zal er over de tongen gaan. De Europese Commissie hoopt de tekst tegen eind oktober rond en getekend te krijgen door de 28 lidstaten, maar verschillende hoofdsteden tonen zich nog ongerust.

“De ministers die nog met onzekerheden zitten, zullen die met ons kunnen delen tijdens de bijeenkomst, zodat we ze in een verklaring snel kunnen uitklaren”, liet eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström bij aankomst verstaan. Ook de Belgische minister Didier Reynders toonde zich vrijdag voorstander van een verklaring van de Commissie, eventueel samen met de Canadese onderhandelaars, om de interpretatie van de tekst te kunnen preciseren.

Onder de ongeruste overheden is ook de Waalse regering, die weigert de federale overheid de volle bevoegdheid te geven om CETA groen licht te geven. Wallonië heeft zich wel steeds bereid getoond de tekst een nieuwe kans te bieden eens er een interpretatieve verklaring aan verbonden zou worden. Andere weerbarstige overheden zijn onder meer Slovenië, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië en Bulgarije.