Voedseloverschotten te koop aangeboden via app
ilse prinsen Foto: rr

Rekub, een vzw die voedselverspilling op een creatieve manier te lijf wil gaan, heeft na verschillende pop-uprestaurants nu ook een eigen app ontwikkeld. Bakkers, slagers, kruideniers en supermarkten kunnen via de app communiceren welke overschotten ze voor een lagere prijs wegdoen.

Ellien Stinissen en Marijke De Jongh openden vorige zomer een pop-uprestaurant waar uitsluitend met overschotten werd gekookt. Zo wilden ze mensen ervan bewustmaken dat grote hoeveelheden voedsel waar niets mis mee is, toch in de vuilnisbak belanden.

De volgende stap is de app Rekub die handelaars met voedseloverschotten en consumenten op zoek naar koopjes met elkaar in contact moet brengen.

In die applicatie zie je de namen van handelszaken die met voedsel zitten dat ze niet voor de vervaldatum verkocht krijgen. Consumenten kunnen vervolgens bekijken waar ze de afgeprijsde items kunnen vinden. Wie interesse heeft, geeft dat aan via een simpele klik. Verwacht wordt dat je de restjes nog de dag zelf ophaalt.

In Antwerpen hebben twaalf handelszaken zich al geregistreerd, in Brussel en Gent wordt volop gerekruteerd, aldus Stinissen en De Jongh. ‘Hoe meer er zijn, hoe meer voedsel we kunnen redden. Elke Vlaming gooit jaarlijks 314 tot 372 kilogram eten in de vuilnisbak. Als we dat aantal nog maar een beetje kunnen beïnvloeden, is ons opzet geslaagd.’