Meer dan 300 schildpadden gevonden in Kortrijkse garagebox: ‘Nog nooit meegemaakt’

De politie deed een opmerkelijke ontdekking in een garagebox in Kortrijk. Maar liefst 337 illegale schilpadden zaten er opeengestapeld. ‘Ik doe dit werk nu 29 jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt’, klinkt het.

De politiezone Vlas ging over tot actie na de melding van iemand die het gekrab in een garagebox naast zijn deur wel erg eigenaardig vond. De politie trof er een garagebox aan vol landschapsschildpadden, 337 in totaal. Deze schildpadden zijn een beschermde diersoort en ze mogen niet meer worden ingevoerd. Ze werden in beslag genomen en overgedragen aan het asiel van Zwevegem, dat er een opvang voor zocht. Ze konden uiteindelijk terecht in een gespecialiseerde omgeving aan de kust.

‘Ik doe dit werk nu 29 jaar’, zegt Veerle Debaillie van het asiel in Zwevegem. ‘Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Zoveel schildpadden in een kleine en donkere ruimte. De stank was niet te harden. De diertjes komen wellicht uit Griekenland, waar ze eigenlijk moeten blijven. Ze invoeren is illegaal. Het circuit dat wordt opgezet, is bedoeld om deze schildpadden te verkopen. In het legaal circuit betaal je er tussen 125 en 150 euro voor. Met andere woorden, het gaat hier om puur geldgewin.’

Wie een landschapsschildpad wil, kan daarvoor terecht in een gespecialiseerde dierenspeciaalzaak waar de schildpad wordt verkocht met de nodige papieren, een chip en deskundige uitleg.

Het parket van West-Vlaanderen heeft het onderzoek nu bijna afgerond. De man die de garage inrichtte, zal worden vervolgd voor illegale handel. De schildpadden maken het ondertussen goed, alleen eten ze verschrikkelijk veel.