‘Laat verstandskiezen niet preventief trekken’
Foto: getty images

Nogal wat tandartsen bevelen aan om wijsheidstanden te laten weghalen vóór ze problemen gaan geven. Hoe jonger je bent, hoe lichter de ingreep uitpakt, is daarbij vaak de redenering.

Verstandskiezen breken meestal door op de leeftijd van 17 tot 25 jaar. Doordat ze zo ver naar achteren in de mond staan, hebben veel mensen moeite om er met de tandenborstel goed bij te komen. Ook komen wijsheidstanden nogal eens scheef of niet helemaal door, wat het extra lastig maakt om ze schoon te houden. Hierdoor ontstaan gemakkelijk gaatjes en tandvleesontstekingen. Als dat gebeurt, is het zinvol om de wijsheidstand weg te halen: daarover zijn tandartsen het eens. Maar als er geen klachten zijn, is er geen wetenschappelijk bewijs dat wijsheidstanden preventief weghalen voordelen heeft, volgens Hossein Ghaeminia van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen.

En dan kan het wijs zijn om de kiezen rustig te laten zitten, want wijsheidstanden weghalen is geen lichte ingreep, volgens Ghaeminia. Doorgaans heeft een patiënt er zo’n drie dagen behoorlijk last van. Behalve een dikke kaak kan hij er een ontsteking aan overhouden. Als de kaakzenuw geraakt wordt tijdens de operatie, kunnen lip en/of kaak tijdelijk of voorgoed gevoelloos aanvoelen.