Hasseltse schepencollege herverdeelt bevoegdheden na ontslag Hilde Claes
Foto: BELGA

De coalitiepartners van het Hasselste stadsbestuur hebben de bevoegdheden verdeeld voor de resterende legislatuur. Daarbij valt op dat schepen Brigitte Smets (Helemaal Hasselt) ook OCMW-voorzitter wordt. In die functie volgt ze Nadja Vananroye (CD&V) op, die allicht op de eerste oktoberzitting van de gemeenteraad officieel als burgemeester wordt aangesteld. Schepen Tom Vandeput (CD&V) wordt eerste schepen, waarmee zijn ambities als toekomstig burgemeester worden onderlijnd.

Er was na het ontslag van burgemeester Hilde Claes al in grote lijnen een akkoord tussen CD&V en Helemaal Hasselt (kartel tussen sp.a, Groen en enkele onafhankelijken) over de herverdeling van de bevoegdheden. De laatste punten en komma’s zijn nu op papier gezet. Het meest opvallend is dat Brigitte Smets (sp.a) de opvolger wordt van Nadja Vananroye als OCMW-voorzitter. Zij heeft ook al de bevoegdheden Burgerlijke stand/Bevolking en Ontmoetingscentra. Partijgenoot en nieuwkomer Kevin Schouterden zal zich over Wonen en Gebouwen ontfermen.

Voor het overige behouden de andere schepenen hun bevoegdheden. Tom Vandeput (CD&V) wordt wel eerste schepen, waardoor het vermoeden toeneemt dat hij lijsttrekker en kandidaat-burgemeester voor CD&V zal worden voor de verkiezingen in 2018.

De nieuwe verdeling zal allicht ingaan op de eerste gemeenteraad van oktober. De aanstelling van Brigitte Smets als OCMW-voorzitter wordt in november verwacht.