In een cultwebshow vraagt acteur Zach Galifianakis onder meer wie haar broekpakken maakt. En hoe hij haar kan bereiken: per e-mail misschien?

Het is al langere tijd het probleem van Hillary Clinton: haar saaie, wat stijve imago. Een ervaren bestuurder, goed in één-op-één-gesprekken, maar zonder de losse publieke omgang met mensen die Barack Obama wel heeft. In een poging daar wat aan te doen, schoof de Democrate aan bij acteur Zach Galifianakis, bekend van de The Hangover-trilogie. In de cultwebshow Between Two Ferns (Tussen Twee Varens) pareert ze, ijzig, de meest ongemakkelijke vragen.

‘As a secretary, how many words per minute could you type?’, vraagt Galifianakis haar bijvoorbeeld. En: ‘what happens if you become pregnant? Are we going to be stuck with Tim Kaine for nine months?’ De 68-jaar oude Clinton kan een lichte lach niet onderdrukken: ‘Well Zach, I have some pamphlets that might help you understand.’

Het is dit soort vragen dat Galifianakis aan de lopende band stelt in zijn op internet zeer populaire show. In een setting met slechts twee stoelen en twee kamerplanten drijft hij de spot met de interviews zoals ze zo vaak met bekende Amerikanen worden afgenomen.

Broekpakken van Clinton

Voor Clinton is het programma een kans om een doelgroep aan te spreken die zij binnen haar campagne wat lastiger kan bereiken: de jongeren. Uit peilingen blijkt dat een deel van hen neigt naar een stem voor kandidaten buiten de Republikeinse of Democratische Partij.

Een optreden in een internetparodie op interviews zou Clinton wellicht kunnen helpen, moet haar campagneteam gedacht hebben. De bedoeling is dat de gast met gevatte antwoorden - al dan niet voorgekookt met een tekstschrijver - reageert op de vragen van de interviewer. Clinton draait het ditmaal om en vergroot juist het publieke beeld dat er van haar bestaat als ijzige dame.

Zo gaat het over de kleding van de Democrate:

Galifianakis: “I’d love to meet the person who makes your pant suits”

Clinton: “Oh really?”

Galifianakis: “Yeah, because for Halloween I wanna go as a librarian from outer space.”

Clinton: “I think that will be a good look on you”

Donald Trump

Uiteraard komt ook Donald Trump ter sprake. Komende maandag staat het eerste officiële debat tussen de belangrijkste presidentskandidaten op het programma. Zo wil Galifianakis wel weten wat Clinton denkt dat Trump zal aantrekken.

Clinton: “I assume he will wear that red power tie”

Galifianakis: “Or maybe like a white power tie”

Clinton: “That’s maybe even more appropriate”

Trump zelf is niet helemaal afwezig in de comedyshow. Zo onderbreekt Galifianakis het programma even om een reclameboodschap uit te zenden van de Republikein. Op de vraag van Clinton waarom de acteur dat doet, zegt hij: “He paid me in steaks. It’s a good cut of meat. I think it’s part of the asshole.”

Obama ging Clinton voor

Ook de huidige president van de VS, Barack Obama, zat in 2014 al bij Between Two Ferns. Hij verbaasde Amerika toen met een adrem optredenwaarin hij de ongemakkelijke vragen van Galifianakis met humor pareerde: