‘Journalisten die leugens en geruchten verspreiden even erg als terroristen’
Foto: Photo News

Media die bepaalde groepen stereotyperen, en daarnaast angst, roddels of zelfs leugens verspreiden, zijn volgens Paus Franciscus even erg als terroristen. Dat zei hij in een toespraak aan de Italiaanse journalistengilde.

‘Journalisten moeten een stap verder gaan om de waarheid te zoeken. Vooral nu in een wereld van constante berichtgeving,’ zei Paus Franciscus eerder deze week. ‘Je kan mensen doden met je tong,’ zei de Paus, ‘en dat geldt vooral voor journalisten. Hun stem kan zowat iedereen bereiken en dat is een zeer machtig wapen.’

‘Journalisten mogen de angst niet aanwakkeren voor migratie door oorlog of armoede.’ De Paus benadrukte dat journalistiek ook een ‘massavernietigingswapen’ kan zijn, gebruikt tegen een bepaalde groep.

‘Islamitische klootzakken’

Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, titelde de rechts-getinte Italiaanse krant Libero, de opener met de titel ‘Islamitische Klootzakken’.

Il Giornale, ook rechts-getint, publiceerde vorig jaar een verhaal over de situatie in Libië en de mogelijke stroom van Syrië strijders dat naar Europa zou migreren. Ze gebruikte daarvoor de kop: ‘IS is op komst. Laat ons onszelf bewapenen.’