Angelina niet langer verboden naam in IJsland
Foto: BELGAIMAGE

Ouders in IJsland krijgen voortaan de toestemming om hun pasgeboren baby Angelína te noemen. Tot nu was dit verboden omwille van linguïstische redenen. Woensdag heeft het officieel comité voor namen (Mannanafnanefnd) elf nieuwe voornamen toegevoegd aan de lijst.

Een van die elf nieuwe namen is dus Angelína, met een accent op ‘i’, zodat het in overeenstemming is met de IJslandse grammatica. Daarnaast zijn ook onder andere Luna, Hofdís of Eilíf als meisjesnamen toegestaan en Eyjar en Kíran voor jongens. Het comité beslist over een voornaam in het belang van het kind, de traditie en de IJslandse taal.

Maar meer en meer jongeren beschouwen het comité als archaïsch. Bovendien telt het land tegenwoordig meer immigranten, wat regelmatig tot ingewikkelde situaties leidt.

Nu lijken de dagen van het orgaan trouwens echt geteld. De regering heeft in juni een wetsvoorstel ingediend dat om een IJslandse voornaam niet langer te verplichten. Maar de wet zou niet voor de verkiezingen op 29 oktober gestemd worden.