'Zware begrotingsopmaak? We hebben geen keuze'
Foto: Photo News

Federaal minister van werk Kris Peeters (CD&V) voorspelt nu al dat de opmaak van de begroting volgend jaar moeizaam zal verlopen. Het gat in de begroting is namelijk dubbel zo groot als eerder gedacht, goed voor 4,2 miljard euro. Federaal premier Charles Michel heeft het over 'technische redenen'.

Uit een nieuwe nota van de administratie Begroting die circuleert in de regering blijkt dat de regering-Michel op zoek moet naar 4,2 miljard euro. In juli was nog sprake van een inspanning van 2,4 miljard euro. 

'De hervormingen, die onze economie structureel veranderen, zorgen ervoor dat de fiscale vooruitzichten moeilijker op te maken zijn', verklaarde Charles Michel aan Bel RTL vanuit New York, waar hij deelneemt aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De eerste minister sprak zich niet uit over het eventueel loslaten van de ambitie van de regering om in 2018 opnieuw een begrotingsevenwicht te realiseren. Daarover zal hij zich binnen de regering uitspreken. De prioriteit blijft om volgend jaar te saneren. 'We hebben geen keuze', aldus de premier.

De eerste uitdaging is om de omvang van de inspanning in 2017 vast te leggen, terwijl de Europese engagementen nageleefd worden en de economische toestand verder verbeterd wordt. "Het is zeer belangrijk om een investeringsplan uit te werken en bijkomende maatregelen te nemen voor de werkgelegenheid", zei de premier.


'Immens zware opdracht' 

‘We moeten er volgende week werk van maken,’ zegt Kris Peeters vandaag op Radio 1, met de nodige nadruk op de moeilijke taak die de regering te wachten staat. ‘Ik ga ervan uit dat we dit voort zullen bekijken zodra de premier terug is van New York. Het bedrag dat we moeten zoeken, is een vrij groot bedrag. De manier waarop we dat gaan oplossen, hangt af van de besprekingen die vanaf volgende week heropgestart kunnen worden.’

Over twee weken moet de begroting rond zijn. ‘Het is belangrijk dat we met de betrokken ministers dat gesprek voeren en niet publiek daarover uitweiden, omdat het belangrijk is dat we met kennis van zaken bekijken hoe we dit gaan aanpakken,’ weet Peeters.

Als mogelijke redenen voor de slechte cijfers, somt Peeters enkele elementen op: ‘Minder fiscale ontvangsten, een snellere indexaanpassing. Er zijn een aantal elementen die grondig moeten bekeken worden. Maar één ding is duidelijk: dit zal een immens zware opdracht worden.’

Begrotingsevenwicht?

De begroting moet volgens Peeters ‘geloofwaardig’ zijn. ‘Ik heb in het verleden al gezegd dat het belangrijk is dat we een geloofwaardige begroting opmaken, geloofwaardig naar Europa toe. Europa legt ons op om toch een aantal belangrijke structurele maatregelen te nemen om structureel onze begroting gezond te maken’, aldus Peeters.

‘Voor al die mensen die forse inspanningen hebben gedaan na al die besparingen is dit resultaat iets om kwaad van te worden,’ reageert Kristof Calvo (Groen) op het nieuws. ‘Er is heel veel bespaard, weinig geïnvesteerd en toch bestaat er zo’n gat in de begroting.’ Calvo spreekt van het ‘slechtste van beide werelden.’

'Vooruitschuiven lost niets op' 

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) wees voor het gat van 600 à 700 miljoen euro in de sociale zekerheid onder meer naar de indexaanpassing van de uitkeringen, die vroeger dan verwacht plaatsvindt. Ze bleef erbij dat er naar een begrotingsevenwicht gestreefd moet worden. 'Vooruitschuiven lost niets op', zei ze op Radio 1.