Avondklok in Charlotte op derde dag van manifestaties
Foto: AFP

In de Amerikaanse stad Charlotte (North Carolina) is een avondklok ingesteld, nadat voor de derde avond op rij protesten uitbraken na de dood van een zwarte man door een politiekogel. Dat melden de autoriteiten op Twitter. De avondklok gaat van kracht vanaf middernacht (06.00 uur Belgische tijd).

Burgemeester Jennifer Roberts en de lokale politie ‘hebben een avondklok ingesteld in heel de stad vanaf 23 september tussen middernacht en 06.00 uur’, aldus de stad Charlotte op Twitter. ‘De avondklok geldt elke dag tot de noodtoestand wordt opgeheven of tot wanneer de avondklok officieel wordt afgeschaft.’

Donderdagavond braken voor de derde avond op rij massale protesten uit tegen het politiegeweld tegen zwarten. Die mondden uit in rellen tussen betogers en politie, die traangas inzette. Daarbij vielen al verschillende gewonden, en ondertussen raakte ook bekend dat een manifestant die woensdag neergeschoten werd, overleden is. De 26-jarige man werd in het hoofd geraakt door een kogel, aldus de krant Charlotte Observer op gezag van de autoriteiten. Volgens de autoriteiten werd de kogel afgevuurd door een andere burger, en niet door de politie.

Ondertussen zijn er militairen van de National Guard aanwezig in Charlotte om de politie bij te staan.