Leger start groot offensief tegen rebellen in Aleppo
Foto: AFP

Het Syrische leger start een groot offensief in het deel van de stad Aleppo dat sinds 2012 in handen is van de rebellen. Het ultieme doel is om dit deel van de stad opnieuw in te nemen, kondigt het leger donderdagavond aan in een persbericht.

‘Het commando van de militaire operaties kondigt het begin van zijn operaties aan in de oostelijke wijken van de stad en roept de inwoners op om zich te verwijderen van de stellingen van de terroristen (de rebellen, red.)’, aldus het persbericht, dat werd gepubliceerd door het officiële persagentschap Sana.

De op een na grootste stad en economische hoofdstad van Syrië is sinds 2012 verdeeld in een westelijk deel dat in handen is van het regime, en een oostelijk deel dat wordt gecontroleerd door de rebellen.

Het leger verklaarde donderdag dat de burgers uit de wijken van de rebellen niet zullen worden tegengehouden aan de controlepunten op de grens tussen beide gebieden en dat het ‘alle maatregelen neemt om de opvang te vergemakkelijken van de burgers’ uit het oosten van de stad.

Russische vliegtuigen

‘Het gaat om een groot grondoffensief, dat gesteund wordt door luchtaanvallen door Russische vliegtuigen met als doel geleidelijk aan het oostelijke deel van Aleppo in te nemen en de burgers er weg te halen’, bevestigt de directeur van het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten Rami Abdel Rahmane. ‘Ze willen eerst de wijken Amiriya, Sukkari en Sheikh Said innemen’, in het zuiden van de stad.

Door de Syrische burgeroorlog zijn sinds 2011 al meer dan 300.000 mensen om het leven gekomen, en is meer dan de helft van de bevolking op de vlucht geslagen.