Iraanse student ‘met draadjes onder jas’ moet niet betalen
De veiligheidsdiensten rukten uit in vol ornaat. Maar uiteindelijk bleek er niks aan de hand. Foto: Photo News

Vijf uur werd Reza A. (29) afgelopen zomer onder schot gehouden door de Brusselse politie die de doctoraatsstudent verkeerdelijk voor een terrorist aanzag. De politie overwoog om de kosten voor de operatie op Reza te verhalen, maar ziet daar nu toch van af.

De Brusselse binnenstad stond midden juli in rep en roer. De Iraanse jongeman had zich die dag ‘verdacht gemaakt’ door met een lange laboratoriumjas van de UGent door Brussel te stappen. Vanonder de winterjas – buiten was het 34 graden – waren kabels te zien. Bovendien sloeg Reza A. in paniek toen de agenten hem onder schot hielden.

Maar de jongeman bleek niet de terrorist te zijn waarvoor de politie hem hield, maar een brave doctoraatsstudent die zijn thesis in Iran had gewijd aan de bestrijding van huidkanker. Die julidag deed hij met een stralingsmeter onderzoek naar de invloed van de straling van gsm’s op de mens.

Ondanks de erkenning van het ‘pijnlijke misverstand’ was de politie niet mals. Woordvoerder Christian De Coninck verweet de doctoraatsstudent ‘slechte wil’ en ‘abnormaal gedrag’. Dat zou hem duur te staan komen, klonk het. Uren politiewerk en de ontmijningsdienst Dovo ter plaatse, dat zou gauw oplopen tot tienduizenden euro’s.

Vandaag zijn de gemoederen bekoeld, zeggen bronnen bij de UGent en de politie. ‘Volgende week volgt een laatste overleg met de UGent’, zegt Ilse Van De Keere van de Brusselse politie. Gisteren kreeg de universiteit te horen dat ze de stralingsapparatuur terugkrijgt. ‘De zaak krijgt ook geen gerechtelijk staartje’, klinkt het in Gent. ‘Reza zal terecht niet moeten opdraaien voor al die nutteloze politiekosten.’