De oppositiepartijen reageren verbolgen op de verdubbeling van het begrotingstekort. Kristof Calvo, fractieleider van Groen, reageert geschokt. 'Het is dramatisch', klinkt het bij SP.A-voorzitter John Crombez.

Voor de begrotingen van 2016 en 2017 moet in totaal 4,2 miljard euro gezocht worden, waar eerst een begrotingsinspanning van 2,4 miljard werd vooropgesteld door de regering.

‘Ik val van mijn stoel’, reageert Groen-kamerlid Kristof Calvo. ‘Het tekort blijkt plots dubbel zo groot. Dat is toch heel, heel wrang. Als je ziet welke inspanningen allemaal aan de mensen zijn gevraagd en dan maakt de regering er zo’n boeltje van.’

‘Hoe lang mag minister Van Overtveldt die begroting nog in de soep laten draaien?’, zegt Calvo.

SP.A-voorzitter John Crombez wijst naar N-VA en Van Overtveldt: 'N-VA was heel de zomer met zichzelf bezig en heeft niet op de kas gelet. Nu gat van 4 miljard. Wie gaat dat weer betalen?', meldt hij op Twitter.

'Mensen hebben al twee jaar steeds meer facturen betaald. Waar is dat geld naar toe?', zei Crombez aan de VRT. 'Want het tekort is altijd maar groter geworden en het tekort zit voor het grootste stuk bij Financiën, bij Johan Van Overtveldt. Het is geen verrassing voor ons, maar het is dramatisch.'

Voor PS-Kamerlid Ahmed Laaouej is de ontsporing van de begroting 'het rampzalige gevolg van een ideologie die zijn inefficiëntie op die manier bewijst'. Dat zei hij op La Première (RTBF). Hij blijft bij zijn analyse dat de regering-Michel tegen 2018 een tekort van 10 miljard euro heeft.

Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet hekelde de 'ongeloofwaardige cijfers' en 'fiscale maatregelen die niet werken'. Volgens hem is de economie het slachtoffer van de besparingen en het gebrek aan visie van de regering.

CDH-kamerfractieleidster Catherine Fonck haalde uit naar de problemen met het rekenmachientje van de regering waardoor het gat in de begroting plots stijgt van 2,4 naar 4,2 miljard euro.