Wat u moet weten over het eerste debat tussen Clinton en Trump
Foto: AFP

Hillary Clinton en Donald Trump hebben nog maar enkele weken om de Amerikaanse kiezer te overtuigen. De presidentiële debatten zijn daarvoor een uitgelezen kans.

HOE ZIET HET EERSTE DEBAT ERUIT?

Het eerste debat vindt vandaag plaats op de Hofstra University, start om 21 uur Eastern Time (drie uur onze tijd) en zal 90 minuten duren. De moderator, in dit geval Lester Holt van NBC Nightly News, zal elk onderdeel openen met een vraag, waarna elke kandidaat twee minuten krijgt om te antwoorden. Nadien mogen de kandidaten op elkaar reageren.

De Commission on Presidential Debates heeft vorige week de onderwerpen van het debat aangekondigd: de richting van Amerika, het bereiken van welvaart en de veiligheid van Amerika. Elk onderdeel wordt in twee keer vijftien minuten behandeld.

Na het eerste debat staan er nog twee debatten tussen Clinton en Trump gepland: op zondag 9 oktober en woensdag 19 oktober. De vicepresidentskandidaten gaan één keer in debat, op dinsdag 4 oktober.

HOE BEREIDEN DE KANDIDATEN ZICH VOOR?

Om zich op de debatten voor te bereiden doen presidentskandidaten gewoonlijk een beroep op preppers: adviseurs en trainers die hen op het debat voorbereiden. Ze laten hun kandidaat oefenen met een plaatsvervanger die vertrouwd is met de argumenten en de stijl van hun rivaal. 

Volgens The New York Times is Philippe Reines in de huid van Donald Trump gekropen. Reines heeft al jaren met Hillary Clinton samengewerkt, heeft haar vertrouwen en kent haar sterktes en zwaktes. Hij zal zich ook niet inhouden om haar het bloed onder de nagels vandaan te halen. In augustus had haar team naar eigen zeggen nog niemand gevonden. ‘Het is heel moelijk om iemand te vinden met het roekeloze temperament en de hatelijke en verdelende instincten van Donald Trump’, zei campagnemanager Robby Mook toen.

Ook Donald Trump zit niet stil. Hoewel hij geen specifieke persoon heeft die Clinton speelt, zou zijn team een psychologisch debatprofiel van Clinton hebben laten maken. Zestien jaar van debatten met Clinton zijn geanalyseerd, waardoor Trump beter zou moeten kunnen inspelen op haar lichaamstaal en uitspraken. 

WAT STAAT OP HET SPEL VOOR CLINTON?

Volgens de peilingen staat Clinton nog steeds op kop in de race naar het Witte Huis, maar haar voorsprong slinkt de laatste tijd. Tijdens het debat kan ze die tendens opnieuw keren. Haar campagneteam rekent op haar dossierkennis en debatervaring om Donald Trump te verslaan.

WAT STAAT OP HET SPEL VOOR TRUMP?

Tijdens de debatten bij de Republikeinse voorverkiezingen deinsde Donald Trump er niet voor terug om zijn tegenstanders frontaal te tackelen. Dat leverde hem kritiek op dat hij politiek staatsmanschap en zelfbeheersing mist. In een inhoudelijk debat kunnen die zwakke punten in zijn nadeel spelen. Vraag is of hij in een one-on-one tegen Clinton dezelfde stijl zal gebruiken.

Trump heeft de presidentiële debatten overigens maandenlang bekritiseerd. Hij noemde ze opgezet spel en oneerlijk. Hij verkoos een debat zonder moderator.

MOGEN DE KANDIDATEN GASTEN UITNODIGEN?

Elk campagneteam krijgt een aantal tickets van de Commission on Presidential Debates om aan aanhangers uit te delen. Vaak kiezen de teams voor psychologische oorlogsvoering, om hun tegenstander uit het lood te slaan. Zo zou Clinton Mark Cuban hebben uitgenodigd, een felle tegenstander van Trump. Toen die zijn aanwezigheid bekendmaakte, dreigde Trump op zijn beurt ermee Gennifer Flowers uit te nodigen. Dat is een van de vrouwen die in 1992 beweerde dat ze met Bill Clinton een affaire heeft gehad.

HOE KAN U HET DEBAT BEKIJKEN?

Het debat zal op verschillende grote Amerikaanse zenders (ABC, CBS, CNN FOX, ...) worden uitgezonden. Ook via livestream kan u het debat volgen.

WAT IS (TOT NU TOE) HET MEEST BEKEKEN DEBAT?

Het televisiedebat in 1980 tussen president Jimmy Carter en de Republikeinse presidentskandidaat Ronald Reagan haalde tot nu toe het meeste kijkers: 80,6 miljoen mensen. Ter vergelijking: in 2012 keken zo’n 70 miljoen mensen naar het debat tussen president Obama en diens uitdager Mitt Romney. Gezien de ongewone kandidaten en harde campagne die ze voeren, kan het komende debat wel eens een van meest hevige en meest bekeken debatten worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig