Hortamuseum wordt dubbel zo groot
Foto: ycs

Het Hortamuseum in Sint-Gillis breidt uit naar het Hilsthuis ernaast, dat daarvoor volledig gerenoveerd werd. Door de uitbreiding naar het Hilsthuis zouden de wachtrijen voor het Hortamuseum voorgoed verleden tijd moeten zijn.

Het historische pand had immers flink te lijden onder zijn eigen populariteit. In het kleine rijhuis was geen plaats voor een echt onthaal, waardoor de bezoekers geregeld op straat stonden aan te schuiven. Sommige kamers konden ook niet worden opengesteld voor het publiek, omdat ze nodig waren voor het beheer en de administratie van het museum.

Grondige verbouwing

Het Hilsthuis, dat naast het Hortamuseum staat, is een gebouw van architect Jules Brunfaut, een tijdgenoot van Victor Horta. Het huis werd de voorbije twee jaar grondig verbouwd als uitbreiding van het museum.

‘De eerste verdieping wordt een plek voor tijdelijke hedendaagse tentoonstellingen en een semipermanente tentoonstelling over Horta’, zegt Marianne Hiernaux van het federaal fonds voor Brussel Beliris.

Archief voor onderzoekers

‘Op de tweede verdieping komt een archief waar onderzoekers Horta’s plannen en de tijdschriften van toen kunnen raadplegen. De derde verdieping geeft onderdak aan een onderzoekscentrum met zo’n zevenduizend boeken die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met de art nouveau-beweging in Europa en de rest van de wereld’, besluit Hiernaux.

Beliris investeerde 2,15 miljoen euro in de reconversie van het Hilsthuis.