Overzichtskaart

Waar is drinkwater het goedkoopst?

Tot 230 euro betaalt een gezin soms meer dan een soortgelijk gezin aan de andere kant van het land voor eenzelfde hoeveelheid kraantjeswater. In Vlaanderen verschilt de waterprijs naargelang de watermaatschappij. Een overzicht van de prijs per gemeente.

Het was Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A) die de cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij analyseerde. Hij concludeert in Het Nieuwsblad dat de Antwerpse Pidpa de goedkoopste leverancier is en de Vlaams-Brabantse intercommunale IWVB de duurste. 'De hervorming van de waterfactuur onder Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) heeft de verschillen alleen maar aangescherpt. De samenstelling van de waterfactuur is gewoon niet eerlijk', merkt hij op.

Sinds begin dit jaar is het gratis drinkwater voor ­elke Vlaming afgeschaft en bestaat de factuur nu uit een forfaitair bedrag en verbruikskosten. Dat forfaitair bedrag is overal gelijk, namelijk 100 euro. 'Per gedomilicieerde bewoner voorziet het forfait een korting van 20 euro. Zo betaalt een alleenstaande de volle pot, terwijl een gezin van vier slechts 5 euro per persoon moet betalen. Voor kleine gezinnen en singles is dat helemaal niet fair', aldus Beenders.

SP.A stelt dan ook voor om de vaste kosten voor iedereen gelijk te stellen. Ook pleiten ze voor een gelijke prijs voor een basispakket aan water, ongeacht de woonplaats van de verbruikers.

Lees verder onder de kaart

Factuur gestegen?

De laatste vijf jaar steeg de waterfactuur voor een standaardgezin, van vier personen met een verbruik van 127 m³ per jaar, met 15 procent. Volgens Joke Schauvliege zal de factuur dit jaar voor normale, zuinige verbruikers lager liggen door de recente hervorming dan de voorbije jaren. (avh)